Aardappels poten

Zelf je aardappels poten is duurzaam en weer helemaal relevant. Tegenwoordig is de moestuin weer helemaal terug van weggeweest. Waarom dan ook niet je eigen aardappelen kweken? Het kweken van aardappelen is relatief eenvoudig en gasten zijn aangenaam verrast wanneer jij zelf gerooide aardappels serveert. Bijkomend voordeel is dat je niet meer hoeft te sjouwen met zware aardappels vanaf de supermarkt.  Als je dit stappenplan volgt kun je binnenkort al de eerste aardappels rooien!

Zelf aardappels poten

Wanneer moet je aardappels poten?

Voordat je aardappelen kunt gaan poten, is het belangrijk om te weten waar je deze pootaardappelen koopt en wanneer je deze precies moet gaan poten. Het beste kun je dus voor pootaardappelen gaan en niet voor reguliere aardappelen van de supermarkt, zo voorkom je namelijk veel bodemziektes. Deze pootaardappelen koop je bij een tuincentrum of speciaalzaak in de buurt, of online via deze link. Wanneer aardappels poten? Je kunt het beste de vroege aardappels poten in de maand april. De late aardappels poten kun je het beste doen in begin tot half mei.

Verschil tussen vroege of late aardappels

Er zijn veel verschillende soorten aardappelen die je kunt poten, grofweg kun je zeggen dat er vroege en late aardappelrassen zijn. De vroege soorten zijn kwetsbaarder voor aardappelziektes, maar omdat je deze vroeg kunt rooien heb je hier minder last van. Je kunt de vroege aardappel het beste niet allemaal tegelijk rooien, omdat je deze simpelweg niet lang kunt bewaren. Rooi dus alleen de aardappelen die je nodig hebt en laat de rest lekker in de grond zitten. Vroege aardappelen kun je van juni tot en met augustus rooien, terwijl de late aardappelrassen geoogst kunnen worden van eind september tot half oktober. Gemiddeld kun je per aardappelplant tussen de 1 en 2 kilo aardappelen oogsten. De vroegere soorten geven gemiddeld minder grote aantallen dan de latere soorten. Wil je veel aardappelen kunnen rooien? Kies dan de late aardappelrassen.

Aardappelen poten: zo doe je dit!

Aardappels poten met de hand kun je prima doen, zo zorg je er juist voor dat je de aardappelen niet beschadigd! Om aardappels te poten heb je niet veel nodig, alleen genoeg pootaardappels en een eventuele schep om de rijen te maken. Hoe aardappels poten gebeuren moet? Volg dit stappenplan en binnen een korte tijd kun je de aardappels al oogsten.

  1. Heb jij kleigrond in de tuin liggen? Maak dan geulen van 5 centimeter diep. Heb je zandgrond in de tuin? Dan kun je het beste geulen maken van 10 centimeter diep.
  2. Wil je meerdere aardappelen poten? Maak dan verschillende rijen. Zorg ervoor dat deze rijen minimaal 50 tot 70 centimeter uit elkaar liggen. De aardappelen poten rijafstand is bij vroege aardappelrassen 50, en bij latere aardappelrassen 70.
  3. In de rij zelf moeten de aardappelen ongeveer 40 centimeter van elkaar afliggen.
  4. Komen er na een week of misschien twee al scheuten uit de grond? Zorg er dan voor om snel aan te aarden.
  5. Verzorg de planten door ze genoeg water te geven!
     

Aardappels poten moestuin

Ook kun je natuurlijk aardappels poten in de moestuin. Veel mensen beweren dat dit niet mogelijk is omdat moestuinbakken te ondiep zijn of omdat er te weinig ruimte is in de moestuin, maar het kan prima! Heb je je moestuin verdeeld in vakken of mooie moestuinbakken? Per vak of bak poot je twee kleine pootaardappels. Je legt de pootaardappelen op de bodem van de bak en dan is het afwachten! Is het jou gelukt om aardappels te poten en heb je deze al kunnen rooien? Wij zijn hartstikke benieuwd naar jouw resultaten, maar met deze tips moet het haast wel gelukt zijn om aardappels uit de tuin op tafel te kunnen zetten. Heb jij zelf nog tips die je wilt delen om andere hun oogst nog beter te maken? Laat het ons weten!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.