Amaryllis | Bewaar Jouw Amaryllisbol!

De Amaryllis is een prachtige plant die bekend staat om de prachtige bloemen. De Amaryllis komt oorspronkelijk uit de subtropen in Zuid-Amerika, waar de winters zacht zijn. De Amaryllis gaat door de winterse temperatuurdaling in rust, waarna deze kan bloeien. Amaryllissen zijn bolplanten.
 

Hoe lang bloeit een Amaryllis?

Om te weten hoe lang en wanneer een Amaryllis bloeit moet je eerst weten wanneer een Amaryllis de potgrond in kan. Dus wanneer plant je een Amaryllis? Amaryllisbollen kunnen geplant worden tussen oktober en april. Meestal begint de plant te bloeien na gemiddeld 8 weken vanaf het plantmoment. Omdat de Amaryllis niet alleen prachtige bloemen draagt, maar ook nog eens vaak rond de feestdagen bloeit is de Amaryllis ’s winters te vinden in menig vaas, boeket en/of kerststuk.
 

Uitgebloeide Amaryllis verzorgen

De Amaryllis bloeit prachtig, maar ook deze plant raakt op een gegeven moment uitgebloeid. Veel mensen gooien de bol dan weg, terwijl je met een beetje toewijding de Amaryllisbol kan bewaren. Zo bloeit ze de volgende winter weer. Hoe doe je dat precies? Dat lees je natuurlijk hier:

  1. Een uitgebloeide bloem ziet er vaak niet zo mooi uit. Als je die graag weg wilt hebben is het mogelijk de bloemsteel eraf te snoeien met een snoeischaar. Voor de Amarilis zelf is dit goed noch slecht, dus dit hangt af van persoonlijke voorkeur.
  2. Zet de uitgebloeide Amaryllis op een warme plek met veel licht. De perfecte plek hiervoor is een kas of een serre, maar gewoon de tuin of een andere zonrijke plek volstaat ook.
  3. Wanneer de nachttemperaturen rond september en oktober weer dalen kan de amaryllis binnen staan. Als je deze hiervoor in de volle grond hebt geplant kun je nu een spitvork pakken om de Amaryllisbol voorzichtig weer uit de grond te halen.
  4. Er zullen tegen die tijd veel nieuwe bladeren aan de plant zijn gegroeid. Deze kunnen lekker blijven zitten.
  5. Nu is het tijd voor de rustperiode van de Amaryllis. Dit houdt in dat ze ongeveer twee maanden lang op een plek met een temperatuur van 10-15 graden moet staan. De plant heeft in deze tijd een stuk minder water nodig, maar zorg dat de grond toch een beetje vochtig blijft met behulp van een plantenspuit.
  6. Hierna kan de Amaryllis weer op een warme plek gezet worden. Nu zal de plant als het goed is doorgroeien en opnieuw gaan bloeien.
     

Waar is de Amaryllis te koop?

De Amaryllis is, zeker in het najaar, bij bijna elke bloemenzaak of tuincentrum wel te vinden. Je kan ze geplant in potten of zelfs stekpotjes vinden, als losse bollen die nog geplant kunnen worden of zelfs als bollen met een waslaag aan de buitenkant. De laatste soort hoeft niet geplant te worden, maar kan direct neergezet worden. De bol wordt door het waslaagje beschermd tegen invloeden van buitenaf, zodat jij in alle rust van jouw Amaryllis in was kan genieten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.