Alocasia | Alocasia Perfect Stekken

De Alocasia komt oorspronkelijk uit Azië, met name uit de regenwoudgebieden van India. Deze kamerplant behoort tot de familie van de Araceae en wordt ook wel Taro of zelfs Olifantsoor genoemd. De plant kan onder de juiste omstandigheden erg groot worden; in de regenwouden in India wordt deze plant zelfs gebruikt om te schuilen voor de regen! De bladeren van de Alocasia hebben een puntige, hartachtige vorm.

Veel mensen met huisdieren en kleine kinderen vragen zich af hoe giftig de Alocasia is. Het sap van de Alocasia kan een irriterend effect op huid en slijmvliezen hebben, dus houd deze plant wellicht uit de buurt van kinderen en huisdieren.
 

Verschillende soorten Alocasia

Net zoals elke kamerplant bestaat de Alocasia in verschillende varianten. Er zijn er veel, in alle soorten en maten. Vaak zien ze er erg mooi uit.

De Alocasia Polly onderscheidt zich van de rest door de bijzonder ogende bladeren. De bladeren van de Alocasia Polly zijn namelijk veel donkerder groen, hebben lichte bladnerven en een gekartelde rand.

De stengels van de Alocasia Zebrina zijn stevig en hebben een prachtig zwart-wit streeppatroon, vandaar dat deze plant soms ook de Zebraplant wordt genoemd.

 

Alocasia Zebrina
 

Hoe verzorg je een Alocasia?

De verzorging van een Alocasia is niet ingewikkeld, maar moet wel goed gebeuren om de plant gezond en in leven te houden. Daarom vind je hier een aantal van de beste verzorgingstips voor jouw Alocasia, zodat deze een lang en gelukkig leven lijdt.

Water geven

Alocasia’s houden van een constant licht vochtige grond. Zorg er echter wel voor dat deze niet té nat wordt, anders loopt jouw Alocasia waarschijnlijk wortelrot op. Dit is te zien aan geelbruine bladranden. Als de bladeren slap gaan hangen staat de plant waarschijnlijk te droog.

Het besproeien van de bladeren met een plantenspuit is aan te raden, aangezien de Alocasia gewend is aan een hoge luchtvochtigheid. Dit houdt de bladeren mooi en verkleint de kans op ongedierte.

Licht en warmte

Een Alocasia houdt van veel zonlicht en groeit dan ook van nature naar de zon toe. Zet de Alocasia daarom op een raam naar het oosten, westen of zuiden en draai de plant af en toe een kwartslag. De plant stoot regelmatig oude bladeren af, dus voldoende zonlicht zorgt voor genoeg nieuw blad. Zet een Alocasia nooit naast de kachel.

Alocasia verpotten

Omdat Alocasia’s snel groeien is het belangrijk ze op tijd en regelmatig te verpotten. Kies voor een pot die zeker 20% groter is dan de oude en vul deze met potgrond. Verpot jouw Alocasia ongeveer eens per jaar. Als de Alocasia al groot is kan het verpotten gedaan worden met behulp van een spitvork.

Bemesting

Bemest jouw Alocasia altijd in de lente of de zomer en geef nooit meer dan wat aangegeven staat op de verpakking. Afwijken van deze vuistregels kan de wortels van de plant grote schade toebrengen. De meeste soorten plantenvoeding volstaan voor de Alocasia.
 

Hoe moet je een Alocasia stekken?

Het stekken van een Alocasia is niet moeilijk en kun je makkelijk zelf doen. De beste manier van stekken voor een Alocasia is Wortelstekken. De Alocasia produceert uit zichzelf vaak nieuwe plantjes, die je dan wegknipt bij de moederplant met een snoeischaar. Plaats deze stekjes in stekpotjes, geef ze genoeg water en wacht tot ze groeien.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.