Pioenroos | De Allerbeste Snoeitips

Pioenroos

De pioenroos is een mooie plant die in mei en juni prachtige bloemen draagt. De pioenroos staat symbool voor liefde, geluk en voorspoed en je kan deze bloemen met weelderige bladeren bij bijna elke bloemist kopen. Vooral rond Moederdag worden deze bloemen in grote getale besteld. Vaak worden pioenrozen verwerkt in boeketten en worden ze thuis in vazen tentoongesteld. Pioenen zijn echte seizoensbloemen, maar doen het desondanks toch erg goed in veel Nederlandse tuinen. Oorspronkelijk komt de pioenroos uit China.
 

Soorten pioenen

Hoewel het grootste deel van de pioenrozen lichtroze is, bestaan er pioenen in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan fuchsia, witte of dieprode pioenrozen. Ook pioenrozen met meerdere kleuren of oranje/geeltinten komen voor.

Naast de pioenroos bestaan er ook pioentulpen. Deze planten hebben gelijksoortige bloemen met de typische gerafelde randen, maar lijken (zoals de naam al zegt) veel meer op tulpen. Ook bij de pioentulp komen veel verschillende kleuren voor.

Tot slot bestaat er nog de boerenpioen, die minder op een roos lijkt door hoe de bladeren eruit zien. Boerenpioenen zijn meestal felroze of rood van kleur.
 

Hoe hoog wordt een pioenroos?

De meeste pioenrozen worden uiteindelijk ongeveer 80cm tot 1m hoog. Dit is omdat de bloemen graag boven de rest van de planten uitgroeit, zodat ze extra goed van de zon kunnen genieten. Het wordt daarom ook aangeraden jouw pioenrozen in de zon te planten.\

Foto pioenroos

Waarom bloeit mijn pioenroos niet?

Omdat pioenrozen bekend staan om hun prachtige bloemen wil je natuurlijk graag dat jouw pioenroos zo snel mogelijk gaat bloeien. Soms blijft de bloeitijd echter uit, iets waar veel mensen veel vragen over hebben. Bloeit jouw pioenroos niet? Dit zijn een aantal mogelijke verklaringen:

  • Ouderdom is een belangrijke reden voor het uitblijven van de bloeiperiode.
  • Wanneer een pioenroos te diep geplant is kan dit de bloeiperiode negatief beïnvloeden. Haal een spitvork tevoorschijn en graaf de plant voorzichtig op. Plant deze daarna terug op 2 tot 4 cm diepte.
  • Doordat de grond te nat of te droog is kan de pioenroos ook stoppen met bloeien.
  • Een jonge pioenroos kan er nog wel een jaartje over doen voordat deze begint te bloeien. Geduld is een schone zaak.
  • Vorstschade kan de knoppen beschadigen.
  • Botrytis is een schimmelziekte waaraan pioenrozen soms kunnen lijden. Dit kan de knoppen en bloemen aantasten.
  • Pioenrozen die gekweekt zijn in een stekpotje ontwikkelen een ander wortelstelsel dan pioenrozen die in volle grond zijn gekweekt. Pioenrozen uit pot bloeien hierdoor vaak pas later.
     

Pioenroos verzorgen

Pioenrozen hebben over het algemeen niet echt veel verzorging nodig. Wel is het handig om deze in geschikte grond te planten. Na 1 jaar is het raadzaam de grond rondom de pioenroos te bemesten. Pioenrozen hebben niet zoveel water nodig, maar tijdens hete zomers is het wel handig om jouw pioenroos aan wat extra water te helpen met een plantenspuit.
 

Hoe snoei ik een pioenroos?

Het snoeien van een pioenroos is niet moeilijk. Dit kun je dus gemakkelijk zelf doen, volgens dit handige stappenplan:

  1. Het snoeien van een pioenroos is meestal niet echt nodig, behalve wanneer de bladeren van de plant bruin kleuren.
  2. Dus hoe snoei je in dat geval een pioenroos? Knip met een snoeischaar jaarlijks de dorre stengels 1 cm boven de grond af.
  3. Hebben zich toch nieuwe knoppen gevormd? Knip de stengel dan boven de knoppen af.
  4. Laat het snoeisel niet liggen, aangezien dit jouw pioenroos nare schimmels kan opleveren.
  5. Wanneer je de bloemen afknipt om in een vaas te zetten, zorg dat de plant zelf bladeren overhoudt zodat deze door kan groeien.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.