Albizia julibrissin

Albizia julibrissin: ooit van gehoord? De plant wordt ook wel Albizia julibrissin genoemd of Perzische slaapboom. Het is een prachtige boom met roze pluizige bloemen die een speciaal tropisch tintje geven aan je tuin. De bloemen lijken wel op tropische vogels! Ben je jouw doorsnee tuin een beetje zat? Dan is deze plataan de perfecte toevoeging. Je zal zien dat het toevoegen van één enkele plant al heel veel kan doen voor de sfeer in je tuin.

Perzische slaapboom - Goodgardn.nl

Verschillende soorten Albizia julibrissin

Er bestaan verschillende soorten Albizia julibrissin, allemaal even mooi en bijzonder. De eerste categorie wordt gekenmerkt door een prachtige groenen boom met opvallende roze bloemen. Soorten die daaronder vallen zijn Albizia julibrissin ombrella, Albizia julibrissin rosea, Albizia julibrissin tropical dream, slaapboom, mimosa boom, paraplu boom. De tweede soort is Albizia Julibrissin 'summer chocolate'. Deze heeft naast de bekende roze bloemen ook bijzondere paarse blazen. 

Albizia julibrissin kwekerij

Albizia julibrissin komt oorspronkelijk uit een gebied dat zich uitstrekt van China tot aan Iran, maar de boom met roze bloemen wordt tegenwoordig ook in Nederland gekweekt. Op zoek naar een Albizia julibrissin kwekerij? Er zijn er genoeg te vinden. Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode bijvoorbeeld, maar informeer ook eens bij een tuincentrum bij jou in de buurt. Albizia julibrissin rosea en Albizia julibrissin summer chocolate zijn ook populair in parken of op begraafplaatsen.

Bloeiperiode Albizia julibrissin

Albizia julibrissin staat van eind juni tot oktober in bloei. De roze/paarse bloeiwijze is echt prachtig! Albizia julibrissin ombrella bloeit vanaf het tweede of derde jaar en de bloei wordt steeds mooier als de boom met roze bloemen ouder wordt.  

Verzorging van de Albizia julibrissin

Albizia doet het het best in de volle zon, dan zal de bloei het allermooist zijn. Halfschaduw is ook prima. De grond mag niet te zuur zijn. De Perzische slaapboom is verrassend winterhard. Dit is wel opvallen voor een tropische boom. Het is wel slim om jonge planten tegen de vorst te beschermen met een plantenbeschermhoes. Als de stam een doorsnede van 2 cm heeft bereikt is winterbescherming niet meer nodig.

Wat is een Perzische slaapboom?

Waar komt de naam Perzische slaapboom eigenlijk vandaan? Albizia julibrissin komt ten eerste uit het gebied dat vroeger het Perzische Rijk werd genoemd. De boom wordt slaapboom genoemd, omdat de bladeren ’s nachts dicht zijn gevouwen. Een halfuur voordat de zon ondergaat vouwen de blaadjes zich langzaam dicht. Tegen zonsopkomst gaan de blaadjes weer open. Ben je ook verliefd geworden op Albizia julibrissin, de Perzische slaapboom? Haal deze boom dan vandaag nog bij een kwekerij of tuincentrum bij jou in de buurt! Ze kosten tussen de 10 en 30 euro.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.