Zo zorg je voor een extra groene tuin die toch onderhoudsvriendelijk is

In veel tuinen zie je tegenwoordig steeds minder en minder groen. Veel mensen kiezen ervoor om het grootste gedeelte van de tuin te betegelen, omdat het onderhoudsvriendelijk is. Dat is zonde, want het mooie aan een tuin is nu juist net dat je kunt genieten van natuur om je heen. Niet alleen staat een groene tuin prachtig, het is ook nog eens beter voor mens en dier. Weet je niet waar je moet beginnen, dan helpen deze tips je iets verder. En waarom is een tuin vol met tegels nu eigenlijk zo slecht?
Thuja conifeer

Kies voor een haag van coniferen

Een mooie haag of heg in of rond je tuin is een hele goede manier om meer groen toe te voegen. Een goede plantensoort om daarvoor te gebruiken is de conifeer. Er zijn verschillende coniferen soorten. Welke je kiest is uiteraard afhankelijk van waar je naar op zoek bent voor jouw tuin. Elke coniferen soort heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en zorgt voor een andere sfeer in de tuin. Ook wat betreft groei zijn er verschillen. Zo heb je lage coniferen, wanneer je graag een coniferenhaag wilt die niet te hoog is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor in de voortuin of als hij dichterbij een raam wordt geplaatst, zodat je niet teveel licht wegneemt. Een andere coniferen soort is de thuja occidentalis. Deze is prachtig levendig groen van kleur en dat maakt hem ook zeer geschikt voor meer groen in de tuin. Het voordeel van een haag van coniferen is dat deze het hele jaar door groen blijft. Perfect dus voor diegene die meer groen in de tuin willen en ook nog eens het hele jaar door. Bovendien zorgt een haag voor meer privacy in de tuin, iets dat we in Nederland goed kunnen gebruiken met al die tuinen die dicht tegen elkaar liggen of die aan de straat liggen.

More is more

Simpelweg kunnen we stellen dat hoe meer planten je in je tuin hebt staan, hoe groener je tuin is. Probeer zo optimaal van je ruimte gebruik te maken. Het staat prachtig en bovendien hebben veel planten bij elkaar nog een ander voordeel: er is minder ruimte voor het groeien van onkruid. Hoe meer planten, hoe minder onderhoud dus. Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Een tuin aanleggen doe je niet zomaar even. Daar gaat echt wel wat denkwerk achter schuil. Heb je er zelf geen verstand van, dan is het raadzaam om hulp in te schakelen van een professional of iemand in je vrienden- of familiekring die er verstand van heeft. 

Wintervaste planten

Ben je geen fan van tuinieren maar wil je wel graag een groene en bloeiende tuin? Kies dan voor onderhoudsvriendelijke planten. Dat houdt in dat je niet kiest voor één- of tweejarige planten, die moet je namelijk dan na die tijd weer vervangen. Houd er ook rekening mee dat je planten de winter kunnen overleven. Is dat niet zo dan moet je na de winter weer van voren af aan beginnen. En daar zit je nu net niet op te wachten. 

Weg met de tegels

Voor veel mensen is het een ideaal beeld om een huis mét tuin te hebben. Toch kiezen veel mensen er vervolgens voor om die tuin vol te leggen met tegels. Niet echt het romantische groene plaatje dat ze waarschijnlijk voor ogen hadden. Hoewel mensen denken dat veel tegels in de tuin onderhoudsvriendelijk is, is dat zeker niet altijd de waarheid. Ook als je veel tegels hebt moet je behoorlijk wat onderhoud verrichten. Wat dacht je van het verwijderen van groene aanslag, het venijnige onkruid dat telkens weer terug komt tussen de tegels en grote verschuivingen waardoor je terras niet mooi recht blijft. Hierdoor ben je er alsnog best druk mee. Toch is het voor veel mensen aantrekkelijk om te kiezen voor tegels. Terwijl een tuin vol planten echt niet heel veel meer werk hoeft te zijn. Bovendien is het verschil, voornamelijk in steden, merkbaar. De biodiversiteit komt onder druk te staan, omdat alle dieren en insecten uit de tuinen trekken. Wanneer er veel tegels in een tuin liggen kan het water bovendien niet goed de grond intrekken. Dat zorgt voor wateroverlast, helemaal nu er door klimaatverandering steeds meer regen in een korte tijd valt. Ook blijft de warmte langer hangen en dat is in de stad helemaal een probleem. Kortom, reden genoeg om de tegels de deur uit te doen en te kiezen voor een groene tuin. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.