Zo maak jij je tuinplannen concreet

Droom jij van een hele nieuwe tuin bij je woning? Om daar realiteit van te maken, is een goed doordacht plan noodzakelijk. We lopen je door stappen heen van het concreet maken van jouw plannen voor een nieuwe tuin.

Analyse van je tuin

Voordat je je tuin kunt gaan inrichten op papier, is het belangrijk dat je eerst een gedegen analyse maakt van je tuin om te weten wat er praktisch mogelijk is. Zo is de structuur en de dichtheid van de bodem van de tuin van belang. Dit geeft een indicatie van welke planten hier zouden kunnen groeien, hoewel het wel degelijk mogelijk is om ook de bodem aan te passen. Verder is ook de afwatering een factor die je moet analyseren en meenemen in je overweging. Natuurlijk is ook de ligging van je tuin ten opzichte van de zon een belangrijke factor. Meet uiteraard ook je tuin op, zodat je weet hoeveel ruimte je hebt om mee te werken.

Verlanglijstje maken

Misschien wel het leukste deel van het proces is het opstellen van je verlanglijstje. Wat wil jij graag terugzien in jouw ‘nieuwe’ tuin? Wil je een gazon, een terras of looppaadjes? Moet er ruimte komen voor een vijver of een tuinhuisje? Welke planten wil je graag in je tuin? Zit al je wensen op een rijtje en zet de belangrijkste bovenaan, zodat je die als eerste kunt inpassen.

Schop

Maak een indeling van je tuin

Vervolgens kun je gaan kijken hoe jouw wensen passen in een nieuwe indeling voor je tuin. Let daarbij ook op waar er wanneer zon is. Plaats je terras op een zonnige plek en houd rekening met de behoeftes van de planten die je op het oog hebt. Geef eerst de zonafhankelijke delen een plekje in je indeling en kijk vervolgens waar je de rest van je wensen kunt inpassen. Maak verschillende schetsen met verschillende mogelijkheden. Het is niet onverstandig om met je schetsen naar een hovenier te gaan om advies in te winnen over de haalbaarheid van de verschillende opties.

Concreet tuinplan maken

Wanneer je een ontwerp hebt gekozen, kun je dit gaan uitwerken in een concreet tuinplan. Hierin leg je al je concrete keuzes vast met betrekking tot de beplanting, bestrating en alle andere facetten van je nieuwe tuin. Ook zet je hier het definitieve ontwerp met alle afmetingen hierin als cruciale leidraad voor de realisatie van je ontwerp. Druk je concrete tuinplan netjes af op bijvoorbeeld een HP printer voor de hovenier of voor jezelf en anderen die je gaan helpen met het realiseren van je nieuwe tuin. Kom je printerinkt tekort voor het afdrukken van je plan, dan kun je met een klik op de volgende link bijvoorbeeld online HP Envy 4520 inkt of andere cartridges bestellen.

Vervolgens is het een kwestie van inkoop van materialen en realisatie van de plannen. Even een tijdje aanpoten, al dan niet met professionele hulp, en jouw nieuwe tuin wordt werkelijkheid!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.