Temperatuur in huis afstemmen op buiten

Als het buiten koud is, dan zet je de verwarming aan, logisch toch? Maar op welke temperatuur zet je die verwarming en hoe zorg je ervoor dat je vervolgens geen energie verspilt, omdat het buiten bijvoorbeeld al warmer is dan binnen? Waar een traditionele kamerthermostaat zou blijven verwarmen, kan een slimme thermostaat van Tado hier rekening mee houden.

Open window detection

Iedereen zet wel eens een raam open, frisse lucht doet immers wonderen. Je raam openen of bijvoorbeeld slapen met een raam open is goed voor de luchtkwaliteit. Het zorgt voor verse zuurstof, verhoogt de luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat bacteriën minder kans hebben om zich te ontwikkelen. Zo is regelmatig een raam openen goed voor je gezondheid, je slaapt er zelfs beter van. In de winterDe winter is een seizoen waar niet alle planten en dieren voor gemaakt zijn. Een goede verzorging van je tuin- en tuinplanten is daarom noodzakelijk. haal je er echter ook behoorlijk wat koude lucht mee in huis, waardoor de temperatuur zal zakken. Het gevolg is dat je cv-ketel harder zal gaan stoken en je dus meer energie verbruikt. Dit is echter natuurlijk een kwestie van dweilen met de kraam open, energieverspilling dus!

De thermostaat van Tado beschikt over een zogeheten “Open Window Detection” module. Dit betekent dat het systeem luchtstromen detecteert en dus weet wanneer er een raam open staat. De thermostaat zorgt er vervolgens voor dat er niet verwarmd zal worden. ZO heb je geen onnodig energieverbruik. 

Slimme thermostaat

Verwarming door zonlicht

Tado heeft echter nog wat slimme functies. Zo weet het systeem wat de temperatuur buiten is en zelfs wanneer de zon schijnt. De thermostaat zal hier vervolgens op inspelen door minder te verwarmen. De zon zorgt er immers al voor dat het huis op zal warmen. Ook plotselinge temperatuurschommelingen buiten wordt hierdoor rekening mee gehouden. Tado rapporteert daarnaast ook:

  • Temperatuurverloop in huis
  • Luchtvochtigheid
  • Aanwezigheid van personen via geofencing.
  • Wanneer er verwarmd wordt
  • Aantal uren zonneschijn

Ook per ruimte in te stellen

Nu denk je wellicht: wat gebeurt er dan met de kamers waar de zon niet op schijnt? Tado is een zogeheten “multizone verwarmingssysteem”. Dit betekent dat je met behulp van slimme radiatorknoppen iedere kamer in het huis apart kan bedienen. Zo maak je het in de woonkamer comfortabel warm en bijvoorbeeld op zolder een stuk koeler, zodat je zo min mogelijk energie verbruikt waar het niet nodig is. Hoef je even niet in een bepaalde kamer te zijn? Dan zet je de verwarming eenvoudig via de app of je stem (met Google Assistant of Siri) uit. Een vergelijkbaar systeem hiervoor is het wat bekendere Honeywell Evohome, die houdt echter geen rekening met open ramen, zonlicht of de buitentemperatuur. Het systeem heeft bovendien geen geofencing, waardoor het dus niet automatisch uitschakelt als je niet thuis bent.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.