Worteldoek: ideaal voor onkruidbestrijding in de tuin

Een worteldoek is niet zomaar een doek. Het moet allereerst natuurlijk doen waarvoor het gebruikt wordt, en dat is in de meeste gevallen zorgen dat onkruid niet omhoog kan komen. Dat betekent dat het materiaal van de doek sterk genoeg moet zijn en niet kunnen scheuren. Zeker wortels hebben veel meer kracht dan je op het eerste oog zou denken. Dat is dan ook de reden dat onkruiddoek gemaakt wordt van hoogwaardige kunststofsoorten, zoals polypropyleen. Dit is namelijk bestand tegen wortelgroei, maar ook kan het goed tegen temperatuurswisselingen en vocht. In de meeste gevallen wordt de worteldoek op een grote rol geleverd die makkelijk af te rollen is. Het grote voordeel hiervan is dat je in een korte tijd, een grote oppervlakte van de tuin van bescherming tegen onkruid kunt voorzien.

Wanneer je kiest voor goede kwaliteit worteldoek, dan heb je er vele jaren profijt van. Het is dan ook onverstandig om in te leveren op de kwaliteit, want dan moet je al snel weer een nieuwe doek plaatsen. Overigens heeft worteldoek nog een aantal andere interessante voordelen, zeker de hoogwaardige uitvoeringen. Want wist je dat het er ook voor zorgt dat het de bodem van de tuin beschermt tegen erosie? En ook heeft het de eigenschap om de bodemvochtigheid beter vast te houden. Zeker in tijden van langdurige droogte, zoals in de zomermaanden, zorgt dat voor een gezondere tuin en hoeft u minder vaak te sproeien.

De bodemkwaliteit en plantengroei verbeteren met worteldoek

Natuurlijk is het prettig dat je door het gebruik van worteldoek, een uitkomst hebt tegen de groei van onkruid. Maar er zijn nog veel meer toepassing waar deze gronddoek voor wordt gebruikt. Zeker in moestuinen is deze doek onmisbaar. Onkruid is hier namelijk ongewenst, omdat het tijdens de groei belangrijke voedingsstoffen en mineralen uit de bodem haalt, die daardoor niet naar je gewassen gaat. Naast moestuinen is het gebruik van de anti-worteldoek ook bij bloembedden een veelgebruikte manier om onkruidvorming tegen te gaan. 

Naast particulieren zijn er natuurlijk ook professionals in de land- en tuinbouwsector die hier op grote schaal gebruik van maken. In dat geval is het eigenlijk ook een must, om economische schade te voorkomen en te zorgen dat de geteelde gewassen optimaal kunnen groeien. Verder wordt gronddoek veelvuldig gebruikt bij bestratingswerkzaamheden. En bij het plaatsen van een vlonder is het een goede manier om deze te beschermen tegen opkomend onkruid.

Stap voor stap worteldoek installeren voor het beste resultaat

Om te kunnen profiteren van het beste resultaat, is het belangrijk dat je bij het installeren van de worteldoek, nauwkeurig te werkt gaan. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je achteraf toch te maken krijgt de groei van ongewenste planten doordat de doek niet goed is bevestigd. In de eerste plaats begint de installatie met het kiezen van het juiste formaat. Zorg er hierbij altijd voor dat je voldoende doek besteld, zodat je het gehele oppervlakte kunt bedekken. Kleine naden en kieren zijn al voldoende voor veel planten om doorheen te kunnen groeien. 

Is het noodzakelijk om meerdere stukken te gebruiken, omdat het om een groot perceel gaat? Dan is het belangrijk dat de losse stukken elkaar voldoende overlappen. Hierbij dien je minimaal 20 cm overlap te hebben. Het materiaal van de worteldoeken is overigens vrij eenvoudig te bewerken. Met een mes of schaar kun je het bewerken. Heb je bijvoorbeeld te maken met een hoek of ronding, dan knip of snijd je de doek in een handomdraai op het juiste formaat.

Wanneer je klaar bent met het op maat maken van de doek en alles op zijn plek hebt gelegd, is de laatste stap om er voor te zorgen dat de doek netjes op zijn plek blijft liggen. Voor het vastmaken van de doek in de bodem, worden er over het algemeen speciale worteldoekpennen gebruikt. Deze pennen zorgen ervoor dat de doek stevig in de grond wordt verankerd en nadien niet meer kan verschuiven. Wanneer deze bevestigd zijn, kun je verder met bijvoorbeeld het planten van bloemen, gewassen of met de bestrating. Al met al is het eigenlijk een hele simpele klus, die bovendien ook nog eens voordelig is. Worteldoek is een relatief goedkoop product met een fantastisch resultaat. Zorg er daarom altijd voor dat je optimaal profiteert van de werking, door zorg te dragen voor een nauwkeurige installatie!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.