Winterharde potplanten

De naam zegt het al: winterharde potplanten zijn planten die ook buiten in de tuin de Nederlandse winters kunnen overleven. Bovendien zijn deze planten erg geschikt om in een pot te planten, wat ze makkelijk verplaatsbaar maakt en bovendien ook nog eens geschikt voor balkons en terrassen. Er bestaan veel winterharde potplanten die goed verkrijgbaar zijn in Nederland, en daarom bieden we jou alle informatie die je nodig hebt over de verzorging van winterharde potplanten, evenals een handig top 10-lijstje van de populairste soorten.

Winterharde potplanten verzorgen

Winterharde potplanten zijn makkelijk te verzorgen. Er zijn echter wel een paar belangrijke dingen waar aandacht aan besteed moet worden als het op de verzorging van winterharde potplanten gaat. Zo is het heel belangrijk om de grond in de pot niet te nat te laten worden. Bij vorst bevriest het overtollige water namelijk gemakkelijk, wat onherstelbare schade kan aanrichten aan de wortels. Dit probleem kun je voorkomen door een plantenpot, bloembak of kuip met gat in de bodem aan te schaffen. Sowieso is het handig de pot in de winter te bedekken met een isolerend, waterdicht materiaal dat zo min mogelijk kou doorlaat. De plant tijdelijk in de volle grond planten is ook een optie. Gebruik hiervoor een spitvork.

Let bij het kiezen van een winterharde potplant goed op de soort en de variant van de plant die je kiest. Sommige planten die nauw verwant zijn aan elkaar verschillen onderling van winterhardheid, wat voor teleurstellingen kan zorgen als de winter aanbreekt.

Fuchsia winterharde plant

Wanneer moet je winterharde potplanten planten?

Winterharde potplanten kunnen het beste geplant worden in het voorjaar of het begin van de zomer. Zo heeft de winterharde potplant tijd genoeg om zijn wortelstelsel te ontwikkelen en gewend te raken aan de pot en de potgrond. Geef bij het planten een beetje mest om de plant te helpen bij het groeien, evenals een beetje water uit de plantenspuit.

Top 10 winterharde potplanten

Er bestaan een hele hoop soorten winterharde potplanten, maar sommige soorten zijn beduidend populairder dan andere. Hoe komt dit en welke winterharde potplant is nou het meest geschikt voor jou? Bekijk dan deze top 10-lijst winterharde potplanten!

  1. De Kahori is een mooie kuipplant die niet alleen winterhard is, maar ook nog eens groenblijvend. Daarbij bloeit de plant lang en mooi; van mei tot oktober kun je van felroze bloemen genieten.
  2. Erica, ook wel Winterheide genoemd is een groenblijvende winterharde potplant die ook nog eens in de winter bloeit. De plant is makkelijk te verzorgen en bloeit in kleine, roze bloemetjes.
  3. Wie kent hem niet? De Buxus is al jaren een zeer populaire winterharde potplant. Deze struik past in elke tuin en oogt elegant. De Buxus bloeit niet.
  4. De Fuchsia staat bekend om de prachtige kleurrijke bloemen, maar is ook een zeer geschikte winterharde potplant! Fuchsia’s zijn gemakkelijk te stekken met behulp van een snoeischaar en stekpotjes en fungeren goed als balkonplant vanwege hun bescheiden formaat.
  5. De Dwergconifeer wordt maar 120 cm hoog en is daarom niet alleen winterhard en wintergroen, maar ook nog eens een perfecte plant om in een pot te zetten! Daarnaast bloeit de dwergconifeer ook nog eens. De perfecte plant dus!
  6. Hou jij van siergras? Dan is Vedergras voor jou een goede keus. Vedergras heeft hele fijne, dunne bladeren en kan door zijn droogtebestendigheid goed overleven in een pot.
  7. Bergthee is al jaren een populaire winterharde potplant. Dat komt omdat je, zoals de naam al suggereert, thee kan zetten van de bladeren. De plant blijft klein, maar draagt wel vrolijke rode bessen aan het eind van de zomer.
  8. De Bolchrysant ziet er prachtig uit en bloeit in een mooie roze kleur. De hele plant heeft de vorm van een halve bol, want deze winterharde potplant een elegante uitstraling geeft.
  9. Duizendknoop groeit snel en is bestand tegen strenge winters. De plant bloeit in rood, roze of wit en is gemakkelijk te stekken.
  10.  Vlinderstruik als winterharde potplant is altijd een goede keuze, aangezien deze plant goed is voor insectenpopulaties. De plant bloeit prachtig.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.