wespensteek

Veel mensen genieten van de zomerdagen door ze lekker buiten door te brengen. Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld door te picknicken of door lekker in de tuin te zitten met een hapje en een drankje. Helaas deel je de warme buitenlucht vaak met wespen, brutale vliegende insecten met een opvallend geel-zwart patroon. Ze komen vaak op zoetigheid en eiwitrijke producten af, aangezien ze zich hier net zo graag aan tegoed doen als jij. Niet alleen zijn deze insecten erg irritant om in de buurt te hebben, ze steken ook nog eens. In tegenstelling tot bijen gaan wespen niet dood van steken en kunnen ze het zelfs meerdere keren achter elkaar doen. Wespen zijn hierom gemiddeld agressiever dan bijen.

Hoe lang houd je last van een wespensteek?

Een stekende pijn, gevolgd door een brandende sensatie; dit zijn de eerste symptomen van een wespensteek, veroorzaakt door het gif dat ze injecteren. Meestal wordt dit gevolgd door roodheid en zwelling op de plek van de steek. De pijn neemt meestal af in de komende uren, terwijl de zwelling meerdere dagen aan kan houden.

In sommige gevallen kun je last krijgen van netelroos (jeukende uitslag over delen van het lichaam) of koorts. Zwellingen van de slijmvliezen is ook mogelijk. Bel bij deze symptomen de huisarts. Lees verder voor meer informatie over een eventuele wespensteekallergie.

Wespensteek

Wat te doen tegen een wespensteek?

Wespen hebben een andere soort angel dan bijen. Bijenangels zijn zo gevormd dat ze in de huid blijven zitten als ze erin worden gestoken, terwijl wespenangels dit niet doen. Meestal hoef je dus geen angel te verwijderen.

Dep allereerst azijn op de steek. Dit remt de zwelling, evenals de verspreiding van het gif. Leg een icepack of een koud kompres op de wond om de zwelling te verminderen en gebruik een speciale crème tegen de pijn. Dit is de beste manier om een wespensteek te behandelen. Het uitzuigen van de steek werkt niet. Het gif wordt hier te snel voor opgenomen in het weefsel en zorgt alleen maar voor verdere beschadiging van het weefsel op die plek. Gebruik deze behandelmethoden ook voor wespensteken bij een hond, kat of klein kind.

Als je in je vinger bent gestoken is het slim om eventuele ringen van je vinger te halen. Ben je gestoken in je mond of keel? Bel dan onmiddellijk 112. Omdat een wespensteek dus voor zwelling zorgt kan een steek in de mond of keel voor gevaarlijke ademhalingsproblemen zorgen.

Hoe voorkom je een wespensteek?

Het voorkomen van een wespensteek kun je het beste doen door ervoor te zorgen dat wespen niet graag bij jou in de buurt komen. Hoe kun je dat nou het beste doen? Hier zijn een paar handige tips.

  • Breng jouw zomerdagen indien mogelijk het liefst binnen door. Wespen zijn vooral overdag actief en gaan slapen zodra het donker wordt. Genieten van de zomer kun je dus het beste wat later op de dag doen.
  • Wespen houden van zoetigheid, dus dek dit af. Draai de doppen op jouw pakken vruchtensap en laat geen glazen cola buiten staan.
  • Een wat minder bekende voorliefde van wespen is eiwitrijke producten, zoals vlees. Zorg dus ook dat eiwitrijke producten zoveel mogelijk afgeschermd worden.
  • Kruidnagel, azijn, ui, koffie en wierook zijn geuren waar wespen hun neus voor ophalen. Maak hier handig gebruik van!
  • Hang een wespenval op. Dit is een soort pot met een zoete vloeistof erin. Wespen die dit verrukkelijke goedje willen bereiken kunnen de pot in kruipen, maar er niet meer uit.
  • Zijn er wel érg veel wespen in de buurt? Grote kans dat er een wespennest nabij is. Kijk of je het kan vinden en schakel zo nodig ongediertebestrijding in.

Allergie voor wespensteek

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. Hierdoor leiden wespensteken vaak tot heftige reacties, soms met gevaarlijke gevolgen. Als een slachtoffer van een wespensteek allergisch is, kun je dus het beste meteen 112 bellen. Zo herken je een allergische reactie:

  • Zwellingen op andere plekken dan de steek zelf, bijvoorbeeld de keel
  • Kortademigheid, drukkend gevoel op de borst
  • Hartkloppingen
  • Shockverschijnselen, zoals sufheid, duizeligheid, snellere adem, flauwvallen

Misselijkheid, braken of diarree

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.