Welke soorten fonteinen zijn er?

Een fontein maakt de vijver in je tuin echt helemaal af. Met een fontein creëer je een bijzondere sfeer. Je zorgt er niet alleen voor dat de aanblik van je tuin verandert, je hebt ook meteen een goede vorm van watercirculatie, die belangrijk is voor het natuurlijke proces in je vijver. Watercirculatie is belangrijk voor het zuurstofgehalte in het water. En dat is weer belangrijk voor de planten en vissen. Fonteinen zijn er in diverse soorten en maten.

Opvoerhoogte

Voor het aangezicht van je tuin is vooral de opvoerhoogte van belang. Hoe hoger het water spuit, hoe fraaier het allemaal oogt. Je hebt fonteinen die amper anderhalve meter hoog spuiten, maar er zijn ook exemplaren die met gemak vijf of zeven meter hoogte kunnen bereiken.

Tuinpomp

Pompcapaciteit

Een ander belangrijk kenmerk van de fontein is de capaciteit van de pomp. Hierbij gaat het om de hoeveelheid water die de pomp per uur kan verwerken. Die capaciteit kun je het beste goed afstemmen op de omvang van de vijver. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om een fonteinpomp te kiezen met een capaciteit van vijfduizend liter water per uur, als de hele vijver niet eens de helft van die hoeveelheid aan water bevat. In dat geval zou de pomp vooral een grote stroomverbruiker zijn. Als graadmeter voor het bepalen van de capaciteit kun je aanhouden dat de pomp in staat moet zijn om al het water, dat zich in de vijver bevindt, in anderhalf uur tijd rond te pompen. Een vijver van 3000 liter vereist dus 2000 liter pompcapaciteit.

Drijvend

Je kunt kiezen voor een staande fontein, maar ook drijvende exemplaren leveren een mooi effect op. Vooral in combinatie met mooie verlichting krijg je dan een prachtig resultaat. Vaak kunnen dergelijke fonteinen ook geprogrammeerd worden, zodat je meerdere waterfiguren te zien krijgt.

Energieverbruik

Van oudsher hebben vijverpompen de naam energieslurpers te zijn. Ooit is dat ook wel zo geweest, maar tegenwoordig zijn vijverpompen juist tamelijk zuinig. Het vermogen van een vijverpomp wordt uitgedrukt in wattage en natuurlijk geldt hierbij dat de pomp meer energie verbruikt als het wattage hoger is. Gemiddeld heeft een vijverpomp een capaciteit van 20 watt. Zou je die het hele jaar continu laten draaien, dan kost je dat ongeveer vier tientjes aan elektriciteit. Ga je zelf een vijverpomp online bestellen, dan is het wattage dus in elk geval iets om goed op te letten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.