Wat te doen tegen pissebedden

Hoewel pissebedden niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze wel schade toebrengen aan planten en struiken. Een pissebed in huis is helemaal geen pretje: daar doen ze zich namelijk tegoed aan etensresten en kunnen ze ook nog eens ziektes verspreiden. Hoe kom je van pissebedden af? Goodgardn geeft je graag enkele effectieve tips om pissebedden te bestrijden.

Wat eten pissebedden?

Pissebedden zijn geen insecten, omdat ze maar liefst 14 poten hebben. De schaaldiertjes zijn ongeveer 12 tot 18 mm groot en leven op vochtige en warme plekken, zoals onder bloempotten of losse tegels. Ze voeden zich met:

 • rottend hout;
 • bladeren;
 • de uitwerpselen van hun ouders als ze jong zijn;
 • wortels van levende planten bij voedselschaarste;
 • dode dieren tijdens droge periodes.

pissebedden onder stenen

Pissebed in huis bestrijden

Als pissebedden buiten zitten, heb je vaak niet zoveel last van ze. Maar een pissebed in huis is niet zo’n fijn idee. Gelukkig is een pissebed bestrijden helemaal niet moeilijk. Een aantal manieren om je huis minder aantrekkelijk te maken voor de pissebed:

 • ruim gft-afval zo snel mogelijk op of maak een composthoop zo ver mogelijk bij je huis vandaan;
 • vermijd vocht in huis door goed te ventileren en lekkende kranen te repareren;
 • dicht naden en kieren om te voorkomen dat pissebedden hun weg naar binnen vinden;
 • plak het ventilatierooster af met fijn gaas, zodat pissebedden hier ook niet doorheen kunnen;
 • zorg dat er voldoende licht is in huis door kasten iets van de muur te zetten en de gordijnen zoveel mogelijk open te houden.

Pissebedden bestrijden in de tuin

Zitten er te veel pissebedden in je tuin en ben je ze liever kwijt dan rijk? Gelukkig zijn er ook genoeg middelen om pissebedden uit je tuin te verwijderen. Niet alle tips die op internet voorbijkomen zijn even bruikbaar. Daarom lichten we de meest gehoorde middeltjes voor je uit en leggen we je graag uit welke wel en welke niet geschikt zijn:

 • pissebed bestrijden met zout: pissebedden hebben een hekel aan zout en zullen zich hierdoor dus snel laten verjagen. Zout is echter niet zo goed voor de bodem en laat ook nog eens lelijke plekken achter. Met zout strooien is daarom niet de meest geschikte optie;
 • pissebed bestrijden met azijn: ook azijn wordt door veel mensen als wondermiddel beschouwd als het op pissebedden bestrijden aankomt. Maar voor azijn geldt hetzelfde als voor zout. Het is niet goed voor de bodem en laat vervelende, natte plekken achter;
 • pissebedden met kokend water te lijf gaan: lok pissebedden eerst met een vochtige dweil of een omgekeerde bloempot gevuld met vochtige bladeren. Dood de aangetrokken pissebedden de volgende dag met kokend water.

5 tips om op een natuurlijke wijze met pissebedden af te rekenen

Als je last hebt van een echte pissebeddenplaag in de tuin, ben je misschien geneigd om scherp geschut in te zetten. Er zijn immers heel wat chemische middeltjes op de markt waar je pissebedden mee te lijf zou kunnen gaan. Deze middelen werken goed, maar toch blijven natuurlijke bestrijdingsmiddelen nog altijd de beste oplossing. Wij geven je 5 nuttige tips om pissebedden te bestrijden:

 1. verwijder schalen, losse houtblokken en lege bloempotten uit de tuin. Dit zijn namelijk plekjes waar pissebedden graag op af komen;
 2. veeg na een regenbui het overgebleven water weg met een bezem om te voorkomen dat er vochtige plekjes in de tuin ontstaan waar pissebedden zich kunnen nestelen;
 3. leg koperdraad neer op vochtige plekken. Pissebedden houden niet van koper en zullen hier dus ver van blijven;
 4. vang pissebedden door uitgeholde aardappels in je tuin te leggen. Zet ze vervolgens op een andere plek uit;
 5. strooi de as van een barbecue of asbak op een voor de pissebed aantrekkelijke plek.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.