Wat is Spint op kamerplanten en hoe krijg je het weg?

Bij Spint hebben je kamerplanten te maken met een infectie van mijten. Deze kleine mijten zijn moeilijk te zien, want ze zijn zo klein als een speldenknop. Het beestje is geen insect, maar familie van de spin. Zou je ze onder een microscoop leggen, dan zou je allemaal kleine spinnetjes zien rondlopen. Ze onttrekken voedingsstoffen aan de kamerplant waardoor de plant zelf minder voeding krijgt.

Hoe kun je zien of je plant last heeft van Spint?

Het grootste kenmerk van een plant met Spint zijn bruine puntjes op het blad. Spint zit vaak aan de onderkant van het blad, waar zij gaatjes prikken om voedingsstoffen te kunnen absorberen. Aan de bovenkant zie je dan bruine puntjes. Uiteindelijk wordt het blad geel en sterft het blad af. Meestal gaat niet de hele plant dood, alleen als er sprake is van een kolonie van Spint dan kan dit gebeuren. Spint is vaak lastig weg te krijgen, toch zijn er dingen die je kunt doen. Daarbij geldt natuurlijk dat voorkomen beter is dan genezen.

Hoe kun je Spint voorkomen?

Zorg er allereerst voor dat je planten gezond zijn. Zo kunnen zij Spint beter weerstaan. Geef ze voldoende water en bemest ze af en toe. Spint houdt van een droge en warme omgeving dus je doet er goed aan je planten regelmatig water te geven. Daarnaast is het verstandig om de verwarming niet te hoog te zetten. Of haal je planten uit de vensterbank als er veel zon door je raam komt. Door de zon drogen de planten uit en zijn ze vatbaarder voor een spintinfectie. 

Spint bestrijden met groene zeep

Heeft je kamerplant dan toch Spint opgelopen? Dan zijn er een aantal manieren waarop je kunt proberen de Spint te bestrijden. Allereerst kun je proberen Spint te bestrijden met een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Dit kun je het beste in de avonduren aanbrengen want ‘s avonds komen de eitjes uit. 

Spint bestrijden met roofmijten

Als je planten erg veel last van Spint hebben kun je spint bestrijden met roofmijten. De Phytoseiulus persimilis is een roofmijt die zich uitsluitend voedt met spintmijten. Een volwassen roofmijt is een echte spint moordenaar en eet zo’n 5-25 spintmijten per dag. Een volwassen roofmijt leeft zo’n 20 dagen en is perfect in staat de spintinfectie te bestrijden. Roofmijten tegen spint zijn een goede oplossing als de plant een zware spintinfectie heeft opgelopen en deze niet op een andere manier te bestrijden is. Koop roofmijten tegen spint hier!

Hoeveel roofmijten heb je nodig?

Als je kamerplant ernstig is aangetast door Spint heb je dus roofmijten nodig om de spintinfectie te bestrijden. Hoeveel roofmijten heb je precies nodig? Is je plant bijna helemaal aangetast door Spint? Knip dan de gele bladeren eruit en zet zo’n 250 roofmijten per vierkante meter uit. Bij matige aantasting door Spint heb je tussen de 50 en 100 roofmijten per vierkante meter nodig. Is de Spint infectie net begonnen en is de plant alleen licht aangetast? Dan heb je aan 30 tot 50 roofmijten per vierkante meter genoeg.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.