Wanneer en hoe je jouw oleander een goede snoeibeurt geeft

De oleander is een mooie kuipplant die met de juiste verzorging prachtig bloeit. Het snoeien van een oleander bevordert zijn groei en brengt de plant weer in de gewenste vorm. Wanneer kan je het beste snoeien en hoe ga je precies te werk? Goodgardn helpt je graag op weg, zodat je binnen de kortste keren geniet van een prachtig gesnoeide oleander.

 

Wanneer oleander snoeien

Je eerste gedachte over een oleander snoeien: wanneer is het juiste moment? We gaan een aantal opties langs en vertellen je precies of dit wel of geen geschikt tijdstip is om je oleander te snoeien.

 • oleander snoeien voor de winter: vlak voor het najaar je oleander snoeien is zeker aan te raden. Bescherm de oleander voor de vrieskou door deze ’s winters binnen te zetten;
 • oleander snoeien voorjaar: een oleander snoeien na de vorst, dus eind februari of begin maart, is een goed idee. Aangezien de temperatuur weer wat hoger is in deze periode, komt de sapstroom in de plant ook weer op gang. Hierdoor zal de oleander na het snoeien prachtig uitlopen;
 • snoeien van oleander in de zomer: dit is geen goed moment om je oleander te snoeien, aangezien je dan de bloemen wegknipt. Wel kan je uiteraard uitgebloeide bloemen wegknippen.

Snoeien oleander wel of niet nodig?

Er is nogal wat discussie gaande in de tuinwereld over of het wel of niet verstandig is de oleander te snoeien. Waar sommigen zeggen dat een oleander snoeien helemaal niet nodig is en dat het de bloei niet ten goede komt, zijn anderen juist voorstander van een snoeibeurt op zijn tijd om de plant in vorm te houden en de groei te stimuleren. Je oleander snoeien in het voorjaar is een goed idee als deze te groot is geworden. Als je de bloemknoppen wegknipt, produceert je oleander het volgende jaar echter een stuk minder bloemknoppen. Wees hier dus voorzichtig mee en snoei niet te veel weg.

Close up van bloeiende oleanderEen oleander met geel blad herstellen

Heeft je oleander geel blad? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • de oleander heeft te veel water gekregen;
 • de plant heeft juist te weinig water gehad;
 • de plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.

Gelukkig zijn gele bladeren in de meeste gevallen makkelijk op te lossen door meer of minder water te geven. Geef één keer per week voeding die je plant helpen bloemknoppen aan te maken en mooi donkergroen blad te vormen. Wateroplosbaar poeder is makkelijk in gebruik en geeft je oleander alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. De Oleander stoot ieder jaar de oudste bladeren af. Deze kan je gewoon verwijderen. Als de plant kaal is geworden, zou het kunnen dat je plant in een te kleine pot staat en daardoor te weinig water of voeding krijgt.

In 5 stappen een oleander snoeien

Een Nerium oleander snoeien hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij leggen je uit hoe je je oleander in 5 stappen een goede snoeibeurt geeft:

 1. bepaal van tevoren wat voor vorm je je plant wilt geven;
 2. trek handschoenen aan tijdens het snoeien om je tegen het giftige sap te beschermen;
 3. knip met een goede snoeischaar takken die te lang zijn weg;
 4. knip voor een luchtige kuipplant niet tot op de stam, maar laat wat zijtakjes zitten;
 5. snoei in totaal niet meer dan 60% van de takken weg.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.