Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Een vijver is geen statisch onderdeel van de tuin maar een levend systeem dat continu verandert. Waar het ene moment de waterlelies nog in bloei staan kan een paar weken later het water al worden overgenomen door alg of drijvende bladeren. Veel vijverliefhebbers merken dat hun vijver in sommige maanden prachtig in balans is en op andere momenten uit de hand loopt. Vaak ligt het verschil in voorbereiding. Een goed doordacht seizoensplan voor je vijverplanten maakt het verschil tussen een vijver vol leven en een waterbassin vol zorgen.
Een vijver heeft net als de rest van je tuin verschillende behoeftes afhankelijk van het jaargetijde. In het voorjaar draait alles om opstarten en zuurstof inbrengen. De zomer vraagt om het bewaken van de balans en in het najaar moet je vooruitkijken naar bescherming en herstel. Door je vijverplanten af te stemmen op de seizoenen voorkom je verstoring van het ecosysteem en zorg je ervoor dat de biodiversiteit blijft bloeien.
Voorjaar is bijvoorbeeld hét moment om nieuwe zuurstofplanten te plaatsen. Ze helpen bij het helder houden van het water en bieden onderdak aan jonge waterdieren. Kies voor soorten die snel wortelen en direct bijdragen aan de opbouw van het biologisch evenwicht.
Wie in de zomer pas begint met het aanplanten van zuurstofplanten of het uitdunnen van woekerende soorten loopt vaak achter de feiten aan. Veel problemen ontstaan niet door slechte keuzes maar door verkeerde timing. Planten die in het voorjaar geplaatst zijn hebben een voorsprong op algen. Moerasplanten die in mei en juni worden gesnoeid bloeien vaak langer door en drijvende planten geven precies de schaduw die nodig is tegen oververhitting van het water.
Bij Vijvermeester.nl zie je per soort exact in welke maand deze het best tot zijn recht komt. De webshop biedt niet alleen een breed assortiment water- en oeverplanten maar helpt je ook op weg met duidelijke informatie per plantensoort en seizoen.
Steeds warmere lentes en onvoorspelbare zomers zorgen ervoor dat traditionele tuinregels niet meer altijd werken. Waar voorheen april nog aanvoelde als vroeg voorjaar zie je nu al in maart uitlopende waterplanten. Tegelijkertijd kan een natte augustusmaand de bloei verstoren of wortelrot veroorzaken. Wie inspeelt op deze veranderingen door flexibel te plannen zorgt voor een stabiele vijver waarin planten én dieren zich kunnen aanpassen.
Een dynamisch seizoensplan houdt rekening met extreme weersomstandigheden en biedt ruimte om bij te sturen. Denk aan het tijdelijk plaatsen van extra zuurstofplanten bij aanhoudende warmte of het afschermen van jonge drijvende planten bij harde regen en wind.
Een gezonde vijver draait om balans. Niet alleen tussen soorten maar ook tussen groei en afbraak. Sommige waterplanten zorgen voor zuurstof andere zuiveren het water of bieden beschutting. Door planten te kiezen die elkaar aanvullen en elk in een andere fase actief zijn voorkom je dat het ene seizoen overweldigend wordt en het andere kaal blijft.
Wie structureel vooruitplant kan met relatief weinig werk toch het hele jaar door genieten van een levendig en gezond ecosysteem. Oeverplanten in bloei in mei waterlelies in juli helder water in augustus en in het najaar sterke planten die afstervend blad helpen opvangen voor het winterseizoen begint.