Vijverplanten

Je wilt natuurlijk dat uw vijver zo helder en schoon mogelijk blijft, zo kun je de vissen namelijk beter bekijken. De oplossing om jouw vijver zo helder mogelijk te maken is niet zo simpel als een filter of een pomp, de juiste hoeveelheid vijverplanten zorgen ervoor dat jouw vijver schoon blijft. Vijverplanten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar brengen ook bepaalde insecten naar de vijver.

Waterplanten

Wat zijn de voordelen van vijverplanten in de vijver?

Vijverplanten, ook wel waterplanten genoemd, bieden enorm veel voordelen voor een vijver. Heeft jouw vijver nog geen waterplanten? Dan is het hoog tijd om deze aan te schaffen! Ten eerste zorgen vijverplanten ervoor dat er meer zuurstof in het water terecht komt. Zuurstof is nodig voor de vissen, als er niet genoeg zuurstof in het water zit kunnen jouw vissen ziek worden of in de ergste gevallen zelfs overlijden.

Heeft jouw vijver last van veel algen in het water? Dan kun je het beste zo snel mogelijk naar een tuincentrum of andere speciaalzaak in de buurt gaan om waterplanten te kopen. Waterplanten zorgen ervoor dat er schaduw is op het oppervlakte van het water. Algen vinden dit helemaal niet fijn en zullen zich dan ook niet vestigen in water met veel schaduw.

Om een heldere vijver te krijgen en de vissen goed te kunnen zien is het ook van belang dat je vijverplanten in de vijver plaatst. Vijverplanten nemen namelijk redelijk wat voedingsstoffen in het water en zijn eigenlijk natuurlijke filters. Het beste kun je wel nog een reguliere filter ook plaatsen in de vijver, voor een optimaal resultaat en een heldere vijver.

Ook zorgen vijverplanten natuurlijk voor meer kleur in de vijver. Dit is eigenlijk alleen een voordeel voor het uiterlijk van de vijver, maar moet ook zeker genoemd worden! Een vijver vol met bijvoorbeeld waterlelies is natuurlijk prachtig om naar te kijken.

Wat voor soort waterplanten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten waterplanten, waaronder moerasplanten, oeverplanten en zuurstofplanten. Moerasplanten en oeverplanten kun je het beste planten in het gedeelte van de vijver waar het ondiep is. Zuurstofplanten zijn vijverplanten die extra veel zuurstof brengen in de vijver. Iedere soort heeft zo zijn eigen voordelen, het is maar net waar u naar op zoek bent.

Waterlelie

Populairste soorten waterplanten

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten waterplanten die geschikt zijn voor in de vijver. Vijverplanten kopen doe je bij een tuincentrum in de buurt, maar wij geven je alvast een voorproefje welke vijverplanten het populairste zijn:

Waterlelie: de waterlelie is met uitstek de populairste vijverplant. De prachtige kleuren zorgen ervoor dat je niet kan stoppen met kijken naar deze bloemen. Je kunt de waterlelies kopen in verschillende kleuren, waaronder rood en roze. Wat de waterlelie zo bijzonder maakt is dat deze prachtige bloemen openen bij zonsopgang en weer sluiten als de zon ondergaat! Het liefste staat de waterlelie op een zonnige en diepe plek van de vijver.

Lidsteng: De Lidsteng is naast de waterlelie een hele bekende vijverplant. Deze waterplant bloeit groene bloemen van mei tot augustus en ziet er prachtig uit. Het handige aan de Lidsteng is dat deze in de schaduw en in de zon groeit! Pas wel op: de Lidsteng kan zich wel heel snel vermenigvuldigen.

Heb jij nog een prachtige vijverplant die je met ons wilt delen? Laat het ons weten! Heb je geen vijver, maar wil je wel heel graag vijverplanten? Dan kun je een vijver kopen bij een tuincentrum in de buurt. Tuincentra verkopen veelal vijverbakken of los vijverfolie, het is maar net wat jij handiger vindt. Nu je weet welke soorten het populairste zijn en waarom vijverplanten zo goed zijn voor de vijver, zal je vast en zeker overtuigd zijn om deze aan te schaffen!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.