Een vijver in je tuin, wie wil dat nou niet?

Wil je ook graag een vijver in je tuin? Het aanleggen ervan begint natuurlijk bij een ontwerp, waarbij je rekening houdt met de afmetingen. Ook bedenk je vooraf welke waterplanten je erin wilt hebben en of je ook vissen in de vijver wilt laten zwemmen. Bovendien zijn er verschillende soorten vijvers, zoals voorgevormde vijverbakken en folievijvers. Heb je maar een kleine tuin? Dan is het leuk om een minivijver te maken van een grote ton.

Vijver

Vissen in je vijver

Wil je vissen in je vijver laten zwemmen? Er zijn allerlei soorten vissen geschikt, variërend van koikarpers tot goudvissen. Een koikarper is door de kleur en afmeting een opvallende vis, maar dat geldt eveneens voor goudvissen. Dat is leuk, want zo zie je de vissen tenminste ook goed. Er zijn namelijk ook vissen die een schutkleur hebben. Oppervlaktevissen als rozette en winde’s zijn eveneens ideaal, want deze zoeken visvoer aan de vijveroppervlakte en dus niet diep in het water.

Vijverbenodigdheden

Je hebt verschillende spullen nodig om een vijver aan te leggen. Als eerste de vijver zelf, maar bijvoorbeeld ook een vijverpomp en een vijverfilter. Maak een lijstje met alle vijverbenodigdheden en schaf deze in één keer aan. Dan kan je meteen aan de slag om de vijver in je tuin te realiseren. Het is als je een ontwerp hebt gemaakt ook leuk om meteen vijveraccessoires aan te schaffen. Denk daarbij aan een waterornament of aan spuitfiguren en verlichting voor in de vijver.

Waterplanten in je vijver

Een vijver zonder planten is maar kaal. Het is aan te raden om verschillende soorten waterplanten te kopen. Wist je dat waterplanten ook een belangrijke functie hebben in het water? De planten zorgen er namelijk voor dat het water helder blijft en helemaal als je voor zuurstofplanten kiest. Bovendien is het goed voor vissen in je vijver, want zuurstofplanten voorzien in zuurstof voor de vissen. Kies bijvoorbeeld voor waterpest, glanzend fonteinkruid of voor bronmos. Deze plantjes zijn te planten in plantmandjes. Het is ook leuk om drijfplanten in je vijver te laten drijven. Geschikte plantensoorten hiervoor zijn onder meer kikkerbeet net als kroosvaren en waternoot. Waterlelies zijn ook erg populair en springen echt in het oog in het water. Er zijn ook andere lelieachtige planten verkrijgbaar, zoals Kaapse lelie en gele plomp. Om je vijver compleet te maken, zijn er ook nog planten die je aan de kant kan laten groeien,. Denk daarbij aan overplanten in de vorm van moerasplanten die je als randafwerking plaatst. Bijvoorbeeld watermunt, kalmoes, penningkruid en dotterbloem.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.