Jouw veranda verwarmen met infrarood verwarming

Er zijn verschillende soorten verwarmingen. De meeste mensen kennen de cv-ketel wel die de vaste verwarming verwarmd, maar infrarood verwarming kan een goed alternatief zijn. Infrarood verwarming wordt vaak vergeleken met de warmte van de zon, de energie wordt namelijk omgezet in straling, infraroodstraling in dit geval. Dit is een zeer duurzame manier van verwarmen én is dus vergelijkbaar met de stralen van de zon die de aarde verwarmd. Maar, hoe werkt infrarood verwarming eigenlijk? En, wat zijn de voor- en nadelen? Deze onderwerpen worden hieronder verder besproken.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Zoals eerder beschreven is infrarood verwarming een erg duurzaam alternatief, maar daarnaast heeft het ook een andere manier van verwarmen. Een elektrische kachel of traditionele kachel verwarmt door gas, verwarmen de ruimte door middel van convectie. Convectie is de benaming voor de stijgende beweging van lucht die verwarmd én warmer wordt dan de lucht in de omgeving. Daarentegen werkt infrarood verwarming door middel van straling. Personen en objecten die geraakt worden door de straling, worden tot ongeveer drie meter afstand van het infraroodpaneel verwarmd. Echter houdt de lucht de warmte wel minder lang vast, maar opgewarmde voorwerpen kunnen dat wel én zouden deze warmte af kunnen geven aan andere objecten. Opgewarmde voorwerpen kunnen ook meer warmte afgeven, hierdoor wordt de gehele ruimte uiteindelijk verwarmd.

Voordelen van infrarood verwarming

Naast het nu bekend is dat infrarood verwarming een erg duurzame optie is voor het verwarmen van een ruimte, zijn er nog vele andere voordelen. Traditionele radiatoren verwarmen de lucht, infrarood stralen verwarmen de objecten in de ruimte. Het grote nadeel van het gebruik van zulke radiatoren is dat de temperatuur op verschillende hoogtes niet gelijk is, het kan 18 graden zijn aan de grond terwijl het aan het plafond 26 graden is. Infrarood verwarming zorgt daarnaast ook voor een directere manier van verwarmen waarbij geen energie verloren gaat, dit komt doordat opgewarmde voorwerpen warmte door kunnen geven en zo de gehele ruimte verwarmen. Een ander nadeel van traditionele verwarming is dat koude lucht door de warme lucht naar beneden geduwd wordt, deze lucht wordt door de verwarming weer opgewarmd en stijgt dus uiteindelijk ook weer op. Hierdoor ontstaat er een circulatie van opgewarmde en afgekoelde lucht, iets wat met een infrarood verwarming niet gebeurd.

Nadelen van infrarood verwarming

Naast de vele voordelen, zijn er zoals bij elk verwarmingssysteem ook een aantal nadelen die niet vergeten mogen worden. Infrarood verwarming geeft gerichte warmte, hierbij is het dus belangrijk dat de panelen op een goede positie geplaatst worden. Als er infrarood panelen in een L- of U-vormige kamer geplaatst moeten worden, zouden deze strategisch opgehangen moeten worden om de gehele kamer verwarmd te krijgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er koude ruimtes ontstaan. Daarnaast zijn de maten van de panelen ook belangrijk, zijn ze te klein? Dan wordt de ruimte niet optimaal verwarmd óf zijn ze juist te groot? Dan gaat dit ten koste van de energiebesparing. Een ander nadeel is het elektriciteitssnoer, als de panelen op de muur gemonteerd worden is het mooi als er geen draden te zien zijn. Hier zijn echter wel stopcontacten voor nodig en die hebben de meeste mensen niet overal, zeker niet op zo’n hoogte. Tot slot zou het verschil tussen stralingswarmte en convectie even wennen zijn, maar toch heeft stralingswarmte meer voordelen dan nadelen en geeft het een fijne warmte af.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.