Spatschermen blijven hangen

We zijn al gewend geraakt aan de corona. Al anderhalf jaar gaan we gebukt onder de beperkingen die zijn opgelegd. Opluchting was er in de derde week van juni 2021. De meeste beperkingen werden opgeheven.

Mondkapje

De mondkapjesplicht werd na veel discussies per december 2020 ingevoerd. In de supermarkt en andere winkels, bij de kapper en in openbare gebouwen. In het openbaar vervoer was de verplichting al eerder ingevoerd. Omdat het aantal besmettingen was teruggedrongen dankzij de vaccinaties werd de landelijke maatregel geschrapt in juni.

Elleboogje als begroeting

De basisregels bleven wel gehandhaafd; de anderhalvemeter afstand en regelmatig handen wassen en thuis blijven bij klachten. De kuchschermen in winkels en andere publieke plaatsen bleven hangen. We zijn inmiddels gewend geraakt aan minimaal fysiek contact. We begroeten al lange tijd niet meer met een handdruk of wangzoen. Hooguit geven we een elleboogje.

Kunststof schermen

De polycarbonaat platen helder als glas blijven nog wel gehandhaafd. De meeste mensen kennen de kunststof platen als Plexiglas. Het is een merknaam voor acrylaat of met de lastige technische benaming; polymethylmethacrylaat, of PMMA. Het grote voordeel van acrylaat en polycarbonaat is de sterkte en flexibiliteit van het materiaal. Het is sterker dan glas en het is lichter in gewicht. Op de toonbank of balie hoeft geen kozijn te worden gebouwd, maar een koord of ketting is voldoende voor de bevestiging.

polycarbonate platen

Deltavariant is boosdoener

Helaas hebben de versoepelingen geleid tot een enorme toename van het aantal besmettingen vooral onder jongeren. Het ligt in de lijn dat we weer terug bij af zijn. De horeca is weer gedeeltelijk op slot in ieder geval tot middernacht en veel evenementen zijn in de ijskast gezet. De discussie over de mondkapjesplicht is weer terug en veel instellingen zoals ziekenhuizen hebben de maatregel weer ingevoerd.

Alles heeft te maken met de nieuwe Deltavariant van de coronavirus. De verspreiding is een stuk sneller dan het oorspronkelijke coronavirus. Ook jongeren kunnen langdurig klachten houden na een infectie zoals vermoeidheid, kortademigheid, concentratie- en geheugenproblemen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.