Munt kweken

Je zult het misschien wel eens kopen of hebben zien staan in de supermarkt of in het tuincentrum: munt planten. De blaadjes hiervan zijn ideaal om lekkere verse muntthee te maken en kunnen ook worden gebruikt bij andere gerechten of dranken. Wil je zelf munt kweken? Ook dat is natuurlijk mogelijk!

 

Muntplant kopen of zelf munt kweken?

Als je een muntplant in huis hebt hoef je bijna nooit meer naar de supermarkt om munt te halen, je hebt het immers altijd in huis! Je kunt een muntplant kopen bij een tuincentra in de buurt, maar je kunt ook zelf munt kweken! Je kunt een muntplant kweken door een stek van een andere munt plant in aarde te plaatsen. Heeft iemand die je kent een mooie munt plant? Vraag dan gerust of je een stekje mag om zelf munt te kweken. Munt groeit snel weer aan dus degene waarvan je het stekje krijgt zal er weinig van merken. Ook kun je een stukje van de moederplant inclusief uitlopers van de munt plant afsnijden en deze oppotten. Munt stekken is één van de snelste manieren om munt te kweken. Je kunt munt het beste stekken rond de maand mei, dan zijn de munt planten wat steviger. 

Munt kweken door te zaaien

Ook kun je natuurlijk zaden van munt strooien in een pot. Deze zaden kun je kopen bij een tuincentrum in de buurt. Meng de potgrond wel eerst met wat zand, zo maak je het wat luchtiger en kunnen de zaden makkelijker uitkomen. De zaden van munt zullen met de juiste verzorging binnen drie weken ontkiemen. De beste periode om munt te zaaien is maart.

Munt in de moestuin

Munt kan erg prijzig zijn om te kopen in de supermarkt, zelf munt kweken in de moestuin is dan ook veel voordeliger. Munt is gemakkelijk om te kweken in de moestuin, je moet alleen wel opletten dat het niet de hele tuin in beslag neemt. Munt is namelijk een plant die extreem snel groeit. Je kunt munt kweken in een aparte pot om dit te voorkomen, of je snijdt de onderkant van een pot weg en zet het met pot en al in de grond. Op deze manier kan de muntplant minder snel gaan woekeren.

Muntplant verzorgen

Heb je een muntplant gekocht of zelf gekweekt? Dan zul je deze plant moeten blijven verzorgen om de muntbladeren te kunnen gebruiken. Met de juiste verzorging van de munt planten heb je voor een lange tijd genoeg munt! Munt heeft regelmatig vocht nodig om te kunnen blijven groeien. Ook kun je eens in de zoveel tijd want plantenvoeding toevoegen aan de potgrond, zo blijven de munt planten gezond en sterk.

Munt planten - Goodgardn.nl

Verse munt bewaren

Heb je al wat munt kunnen oogsten van je muntplant? Een voordeel van munt kweken is natuurlijk dat je veel munt in huis hebt. Weet je niet goed wat je met al die verse munt moet doen? De volgende tips zorgen ervoor dat je verse munt kunt bewaren:

  • Zorg ervoor dat de takken heel blijven
  • Spoel de takken af met koud kraanwater
  • Wikkel keukenpapier om de vochtige takken
  • Leg ze in de koelkast

Heb je nog steeds teveel verse munt en wil je liever wat munt bewaren voor de lange termijn? Dan kun je de munt gemakkelijk drogen. Het zou echter kunnen dat de munt wat van zijn smaak verliest. Je kunt de munt gemakkelijk drogen in de magnetron, oven of zelfs op de verwarming. Munt bewaren wordt zo veel makkelijker!

Verse muntthee

Lukt het munt bewaren niet, maar wil je toch de munt gebruiken? Door het zetten van een heerlijke kop verse muntthee verwen je jezelf en gebruik je munt van je muntplant! Het drinken van verse muntthee vermindert stress en kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. Naast dat het een positieve werking op je mentale gezondheid heeft, kan munt er ook voor zorgen dat je minder last hebt van een vette huid, het proberen waard dus! Haal de munt van je muntplant en stop het in een glas met heet water; zo simpel is het. Nadelen van muntthee drinken zijn er eigenlijk niet, munt bevat veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ernstige ziektes.

Ben je van plan om munt te kweken of een muntplant aan te schaffen? Het zal zeker helpen bij je gezondheid en het is nog leuk om munt te stekken ook!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.