Moestuin in de winter

Als je een moestuin hebt ben je vast de hele lente en zomer bezig geweest met het zaaien, verzorgen en oogsten van allerlei heerlijke groenten en fruit. Toch komt de winter eraan, en dan is de grote vraag natuurlijk hoe het verder moet. Wat te doen met een moestuin wanneer de dagen korter worden? Hier lees je hoe je jouw moestuin voorbereidt op de winter, wat je nog kan doen in jouw moestuin en welke gewassen er te zaaien en oogsten vallen in het najaar.

Moestuin winterklaar maken

De winter hakt er bij de natuur vaak hard in; planten bloeien uit, dieren gaan in winterslaap en veel vogels trekken weg. De invloed van de winter zul je zeker ook merken in jouw moestuin, want na een zomer vol overvloed en oogst loopt jouw moestuin langzaam weer leeg. Om ervoor te zorgen dat je jouw moestuin volgend jaar weer net zo effectief kan benutten als deze zomer is het belangrijk dat je deze goed voorbereidt op de aankomende kou. De belangrijkste manier om jouw gewassen en grond in de winter goed te behouden is door een flinke mulchlaag over de bodem te strooien. De beste mulch hiervoor is aarde, vermengd met stro, turf of dode bladeren. Dit is namelijk erg isolerend en zal de aarde eronder warm houden. De beste manier om aan mulch te komen is om met een spitvork de onderste lagen van jouw composthoop naar boven te halen. Span eventueel een dunne plasticfolie over de moestuin. Deze laag folie helpt de grond afdekken en beschermt zo jouw moestuin tegen slechte weersomstandigheden. In de lente kan er weer mest worden gebruikt.

Hoe verzorg je een moestuin in de winter?

Bij het verzorgen van een moestuin in de winter is het belangrijk om de juiste gereedschappen en spullen bij de hand te hebben. Zo kun je onkruid weghalen en ervoor zorgen dat de grond gezond blijft. Wat heb je nodig bij het verzorgen van een moestuin? Hier is een boodschappenlijstje van de belangrijkste benodigdheden.

Allerlei wintergewassen

Ook in de winter zijn er nog allerlei gewassen die je in jouw moestuin kunt zaaien en oogsten. Benieuwd naar de verschillende opties? Bekijk hier de top 10 populairste wintergroenten:

  • Groene kool zaaien van april tot mei, oogsten van september tot maart
  • Koolraap zaaien vanaf april tot mei, oogsten tussen oktober en januari
  • Pompoen zaaien vanaf mei, oogsten in september/oktober
  • Pastinaak zaaien van april tot mei, oogsten van september tot december
  • Prei zaaien van januari tot april, oogsten van augustus tot februari
  • Winterwortels zaaien van april tot mei, oogsten van oktober tot november
  • Schorseneren zaaien van april tot mei, oogsten van oktober tot maart
  • Veldsla zaaien van augustus tot september, oogsten van oktober tot maart
  • Boerenkool zaaien van mei tot juni, oogsten na sneeuw of vorst

Courgette zaaien van april tot juli, oogst een week na de bloei

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.