Is Nederland een klompenland?

Nederland is bekend om zijn tulpen, kaas en klompen. De houten schoen was perfect voor boeren om op drassige grond goed uit de voeten te kunnen. De typische schoenen worden nog steeds gebruikt door boeren en hoveniers.

Houten schoen

De typische houten schoen wordt niet meer als werkschoen gebruikt. Het heeft een plekje gekregen in het Internationaal klompenmuseum in Eelde. Er zijn nog wel houtbewerkers die klompen kunnen maken, maar als we werkschoenen bedoelen dan zijn het schoenklompen. Het kunnen zowel veiligheidsschoenen betreffen of werkschoenen

Klompen

Schoenklomp

De schoenklomp heeft een leren bovenwerk met een zool van beukenhout of elzenhout. Meestal wordt stevig volnerf leder gebruikt. De zool zorgt voor een goed draagcomfort, neemt vocht gemakkelijk op en beschermt voldoende tegen scherpe voorwerpen. Veel klompschoenen hebben een houten binnenzool met een PU-buitenzool. Deze zool zorgt voor een schokdempende werking en biedt daardoor een prettig draagcomfort.

Veel beroepsgroepen

De schoenklomp wordt door vele beroepsgroepen gedragen zoals de verpleging, horeca, maar ook door werklieden die buiten werken. Mensen die veel lopen tijdens het werk hebben baat bij deze werkschoen omdat ze voldoende steun geven en een goede houding stimuleren. Er zijn vele variaties zoals schoenklompen met gesloten of open hiel, dames- en herenmodellen en verschillende kleuren. Het is daarmee ook de ideale schoen voor thuisgebruik om te tuinieren of te klussen.

Merken klompen

Ofschoon Nederland geassocieerd wordt met de klomp zijn het juist de Scandinavische landen waar de klomp populair is. Zo zijn de merken Sika, Husta, Sanita en Strövels toonaangevend in deze schoencategorie. Er zijn verschillende merken klompen maar de Zweedse of Deense fabrikanten behoren tot de top. De schoenen zijn modieus en stijlvol en zijn verkrijgbaar in verschillende SB klassen. Het draagcomfort is ongekend goed met een lange levensduur.

Bij veel beroepen wordt een veiligheidsschoen verplicht gesteld. Gebruik dus bij het tuinieren of klussen ook dit persoonlijke beschermingsmiddel. Het is veel prettiger en veiliger tuinieren met een schoenklomp in plaats van die rubberen laarzen. Veiligheidsschoenen zijn waterdicht, houden de voeten op de juiste temperatuur en beschermen tegen scherpe voorwerpen. Zo tuiniert je zonder blessures.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.