In hoeverre heeft jouw tuin invloed op het kadaster?

Heb je een eigen huis met een tuin dan staan beide beschreven in de notariële akte. Je weet dat het huis van jou is net als de tuin. Alleen met betrekking tot de tuin doen zich nogal eens onduidelijkheden voor. Of er ontstaan zelfs problemen als je in de veronderstelling bent dat je buren een schutting op jouw grond hebben geplaatst. In dat opzicht is er dan ook sprake van een relatie tussen de tuin en de gegevens in het kadaster.

Perceelgrenzen

Een van de manieren waarop je tuin invloed heeft op het kadaster heeft betrekking op de perceelgrenzen. Deze staan namelijk beschreven en zijn in te zien via de Online Kadastrale kaart. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke lengte je tin exact heeft en wat de breedte is. Ook is er sprake van duidelijkheid als het gaat om de erfafscheiding met de buren. Je tuin heeft dan ook meer invloed op het kadaster dan je op je het eerste gezicht misschien denkt.

Erfgrens

Ben je van plan om een schutting als erfafscheiding te plaatsen of een tuinhuisje neer te zetten? In dat geval komt het goed van pas dat de gegevens van je tuin en van die van je buren in het kadaster staan vermeld. Je tenslotte geen problemen met de buren door per ongeluk een deel van het tuinhuisje op de grond van de buren te zetten. Ook als je de tuin opnieuw gaat inrichten is dat een goed moment om de kadastrale gegevens er eens bij te pakken. Bijvoorbeeld als je van plan bent om een boom bij de grens van je tuin te plaatsen. Verder is het praktisch gezien handig om informatie over de perceelgrenzen te krijgen als je een uitbouw in de tuin wilt plaatsen. De tuin is wat dat betreft op allerlei manieren verbonden met het kadaster.

Bestaande grens bepalen

Er zijn overigens meerdere situaties denkbaar waarin het belangrijk is om de bestaande grens te bepalen. Heb je bijvoorbeeld een conflict met je buren over de grens van je tuin? In dat geval is het mogelijk om een grensreconstructie uit te laten voeren. Dat is eveneens een optie als je een perceel wilt verkopen en er onduidelijkheid over de grens bestaat. In andere situaties, zoals met betrekking tot het plaatsen van een schutting of boom biedt veldwerk uitkomst. Het veldwerk leidt tot een meetschets of situatieschets.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.