HPL is de krachtpatser van platen

Soms zijn merknamen ook productnamen. Trespa is zo’n merk dat gebruikt wordt voor HPL-platen. Dit staat voor High Pressure Laminate platen. Het is ook bekend als laminaat of kunststof plaat.

Sterk materiaal

HPL is een plaat wat bestaat uit houtvezel of papierpulp en fenolhars met een toplaag van melaminehars. Door de hoge druk persing en temperatuur ontstaat er een zeer dichte kern wat nog versterkt wordt door een keiharde toplaag. Dit maakt de plaat erg sterk en geschikt voor vele toepassingen.

Trespa

Het merk Trespa is vooral bekend van duurzame buitengevelbekleding voor gebouwen. In tegenstelling tot andere leveranciers van HPL-platen gebruikt Trespa uitsluitend houtvezel en geen papierpulp. Het zorgt voor een vormvaste plaat die op een unieke eigen wijze wordt geperst met een EBC-technologie. Een ander A-merk van HPL is Duropal.

Grote toepasbaarheid

Het materiaal is bestand tegen alle weersinvloeden. Dit is dan ook de reden dat de HPL-platen vooral voor buiten wordt gebruikt voor dakkapellen, dakomrandingen, borstweringen, gevelbekleding en schuttingen. Het materiaal is goed te bewerken waardoor het flexibel toepasbaar is. Het materiaal mag geboord, gefreesd of verlijmd worden en is zelfs overschilderbaar.

Verschillende uitvoeringen

HPL-platen zijn in verschillende diktes te verkrijgen waarbij de 6 mm min of meer standaard is, maar ze zijn er ook in 8,10 en zelfs 13 mm. De toplaag is er in verschillende structuren en Ral-kleuren. Wil je de platen schilderen dan is dat mogelijk met de nodige voorbereidingen. De plaat dient stof- en vetvrij te zijn. De plaat dient vervolgens licht geschuurd te worden en te worden voorzien van een primer. Tenslotte aflakken met twee verflagen. Zorg wel voor een goede buitenverf.

HPL is natuurlijk ook geschikt voor interieur toepassingen. Door zijn eigenschappen worden ze gebruikt voor meubels in natte ruimten, maar ook voor keukens zoals aanrechtbladen, kasten en tafels. Het materiaal is krasbestendig en volledig waterdicht. Ze zijn in vele designs beschikbaar zoals houtmotieven, terracotta, basalt geoxideerd staal of gepatineerd koper.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.