Hoe een multifunctionele tuinkamer ontwerpen: Drie tips

De tuinkamer heeft de voorbije jaren een revolutie teweeggebracht op vlak van tuindesigns en de manier waarop men de buitenruimte gebruikt. Dankzij die tuinkamer krijg je namelijk een extra ruimte die je kunt omtoveren tot een tweede woonkamer, jouw eigen zaak, een entertainmentruimte, etc. Maar wat als je die kamer voor verschillende doeleinden zou kunnen gebruiken, in plaats van voor één doeleinde? Het is namelijk mogelijk om een multifunctionele tuinkamer of tuinhuis in te richten. Maar hoe doe je dat nu juist? Je komt het hier te weten! Hieronder geven we je drie tips mee waarmee je jouw multifunctionele buitenruimte op de beste manier kunt ontwerpen.

Bepaal eerst de indeling

Het is belangrijk om eerst de indeling van jouw tuinkamer te bepalen. Als je nog geen tuinkamer gekocht hebt, leer hier meer over de beschikbare tuinkamers. Kies er eentje uit met een groot vloeroppervlak, want je kunt met een grote kamer meer doen dan met een kleine ruimte. Zeker ook omdat als je te klein begint, het moeilijk zal zijn om de kamer onder te verdelen in verschillende ruimtes die groot genoeg zijn.

Kies jouw gewenste verdelingsmogelijkheid

Eens je de indeling bepaald hebt, wordt het tijd om na te gaan op welke manier je de kamer gaat verdelen. Er zijn namelijk tal van verdelingsmogelijkheden. Welke scheidingsmogelijkheid de beste is voor je en jouw buitenruimte hangt af van jouw budget en hoeveel privacy je wenst.

De eerste mogelijkheid waarvoor je kunt gaan is een scheidingswand of roomdivider. Een scheidingswand van bijvoorbeeld metaal of wandpanelen is praktisch en zeer stijlvol. Dankzij een roomdivider kun je de kamer op een relatief goedkope manier onderverdelen zonder dat de aparte ruimtes echt voor 100% van elkaar gescheiden worden. Als je het wenst, kun je ook meerdere interne scheidingswanden en zelfs externe scheidingswanden gebruiken. Houd er wel rekening mee dat scheidingswanden geluid doorlaten en niet de nodige privacy bieden.

Wil je kunnen rekenen op volledige privacy en de nodige rust? Ga dan voor een permanente wandstructuur. Deze muur zorgt voor een scheiding op visueel en geluidsvlak. De enige nadelen die verbonden zijn aan een volledige muur is dat die moeilijker te installeren is en ook vaak duurder is. Je kunt meestal zelf een scheidingswand plaatsen, maar voor een permanente muur moet je vaak een professional inschakelen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Een andere verdelingsmogelijkheid is het gebruik van een gordijn dat je naar de overkant kunt trekken als je een tijdelijke scheiding wenst. Het handige aan een scheidingsgordijn is dat je het volledig kunt afstemmen op het design van jouw buitenkamer omdat de gordijnen vaak in verschillende gordijnmaterialen en -stijlen voorkomen.

Houd de functies van de kamers in het achterhoofd

Als je de tuinkamer gaat ombouwen tot een multifunctionele ruimte, is het belangrijk dat je de functies van de verschillende ruimtes in het achterhoofd houd. Hoewel sommige onder jullie waarschijnlijk al bepaald hebben welke functies de kamers zullen vervullen, willen we je hier toch snel wat inspiratie meegeven:

Kantoorruimte

Nu het thuiswerken steeds populairder wordt, kiezen mensen er vaker voor om een buitenkantoor te ontwerpen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, behalve een tuinkamer, is een stoel, bureau, opbergmeubels en de kantoorbenodigdheden. We raden ook aan om de natuur binnen te halen met enkele planten, want die zorgen voor de nodige kleur en zuiveren ook de lucht wat voor een betere concentratie zorgt. Als je besluit om de tweede ruimte van de buitenkamer in te richten als een woonkamer of eetkamer en je letterlijk en figuurlijk werk en privé van elkaar gescheiden wil houden, is het aangeraden om een stevige muur te gebruiken als scheidingswand om jouw kantoor zo geluidsvrij mogelijk te maken.

Woon- of eetkamer

Een tuinkamer is uiterst geschikt voor het ontvangen van gasten, als ontspanningsruimte of als tweede woonkamer voor jouw gezin. Jouw buitenkamer inrichten als woon- of eetkamer is wel duurder en arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuinkantoor omdat je een eettafel, banken en stoelen nodig hebt. Als je een van de ruimtes van jouw multifunctionele tuinkamer gaat omtoveren tot een woon- of eetkamer, raden wij aan om de andere ruimte te gebruiken als kleine bijkeuken of opbergkamer waar je het bestek of kussens kunt opbergen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.