Hibiscus snoeien

Het snoeien van een hibiscus wordt vaak gedaan. Het bevordert namelijk de bloei. Door een hibiscus te snoeien zorg je ervoor dat de bloemen beter gaan groeien en ook nog eens langer mooi blijven.

Voordat je begint aan het snoeien van een hibiscus is het belangrijk dat jouw snoeigerei in goede staat is. Kies daarom voor een goede snoeischaar. een spitvork en stekpotjes kunnen ook van pas komen.

Wanneer moet je een hibiscus struik snoeien?

Een hibiscus struik snoei je in het voorjaar, niet tijdens het najaar. In het voorjaar, rond maart, is het dus tijd om de hibiscus te snoeien. Dit is om ervoor te zorgen dat de hibiscus gezond blijft en mooiere bloemen draagt, die soms wel tot in oktober blijven zitten!

Zorg voordat je snoeit wel dat de laatste vorst van het jaar gepasseerd is. Snoeiwonden kunnen bij vorst bevroren raken en als gevolg daarvan niet meer goed genezen. Begin maart wil de temperatuur ’s nachts nog weleens onder de 0 komen, vandaar dat het belangrijk is om niet té vroeg te beginnen.

Hoe snoei je een hibiscus?

Het snoeien van een hibiscus struik is niet moeilijk en kun je dus makkelijk zelf doen. Er zijn een paar verschillende manieren om jouw hibiscus te snoeien afhankelijk van hoe het met de hibiscus struik gesteld is.

Allereerst is er de simpele jaarlijkse onderhoudssnoei. Deze is bedoeld om dode en zwakke delen van de plant te verwijderen en daarnaast een mooie groeivorm te stimuleren. Snoei eerst de dode en zwakke takken weg. Snoei ook takken weg die erg naar binnen groeien. Deze takken schuren namelijk weleens tegen andere takken aan, waardoor de bast beschadigd raakt. Kijk dus ook naar takken die elkaar kruisen en snoei steeds één van de twee weg.

Hibiscus struiken worden nog weleens te groot. Daarom is er ook de groeibeperkende snoei. Soms is het nou eenmaal tijd om jouw hibiscus drastisch terug te snoeien. De struik groeit op éénjarig hout, dus een flinke snoeibeurt belemmert de daarop volgende bloeiperiode meestal niet.

Soms kan het gebeuren dat de hibiscus niet meer goed bloeit, en op zo’n moment is het tijd voor een verjongingssnoei. Dat doe je door allereerst de hibiscus tot ongeveer 30 cm boven de grond terug te snoeien. Knip zijtakken terug tot slechts 2 of 3 knoppen. Ben je klaar met het snoeien? Geef de struik dan mest. Geef de struik gedurende het voorjaar genoeg water met een plantenspuit, zodat de hibiscus weer mooi uitgroeit.

Een hibiscus op stam snoeien is meestal niet nodig, aangezien deze vaak zelf in een mooie vorm groeien. Dat maakt deze hibiscus struiken erg geschikt als potplant, mits je de juiste potgrond gebruikt.

Hibiscus thee maken

Van hibiscusbloemen wordt vaak thee gemaakt. Die staat bekend om een prachtige rode kleur en verscheidene voordelen voor de gezondheid. Dit kun je ook gemakkelijk zelf doen. Droog de bloemen en leg ze daarna in koud water voor 1-2 dag(en). Zeef dit aftreksel, voeg honing toe en roer. Dit mengsel kan warm of koud geserveerd worden.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.