Herfstanemoon

De herfstanemoon is een prachtige bloem die goed groeit en in een hoop verschillende kleuren te verkrijgen is. De plant maakt onderdeel uit van de ranonkelfamilie en wordt ook wel de Japanse anemoon genoemd. Soms groeien herfstanemonen wel tot een meter hoog.

De meeste herfstanemonen zijn roze of wit, maar ook paars en fuchsia komen voor. De herfstanemoon heeft de neiging om te woekeren; de wortels groeien onder de grond lang uit en proberen op verschillende plekken nieuwe plantjes boven de grond te krijgen. De reden dat de herfstanemoon de herfstanemoon heet ligt natuurlijk aan de bloeitijd; de herfstanemoon bloeit namelijk van augustus tot oktober. Herfstanemonen zijn goed verkrijgbaar en bij de meeste tuincentra en bloemisten kun je ze dus wel kopen. Tot slot groeien herfstanemonen niet graag in de schaduw en kun je ze beter een zonovergoten plekje toewijzen.

Herfstanemoon verzorging

De verzorging van de herfstanemoon is goed te doen. Ten eerste is het, zeker als de plant in een pot groeit, belangrijk om de potgrond vochtig genoeg te houden. Dit doe je met een plantenspuit het makkelijkst. Zorg wel dat overtollig water gemakkelijk weer uit de pot kan, door voor een poreuze pot te kiezen. Het planten van de herfstanemoon in een pot is raadzaam vanwege het gewoeker.

De grond moet voor een gezonde Japanse anemoon voedingsrijk genoeg zijn. Daarom is het slim om in het voorjaar wat bij te voeden met plantenmest.

Herfstanemoon

Wanneer moet je een herfstanemoon planten?

Herfstanemonen kun je het beste in de lente planten. Zo heeft de plant de tijd om zich te vestigen en te groeien. Op deze manier ben je verzekerd van de prachtige bloemen in het najaar!

Wanneer moet je een herfstanemoon verplanten?

Een herfstanemoon hoeft eigenlijk nooit verplant te worden. De herfstanemoon is winterhard, wat inhoudt dat de plant bovengronds uitbloeit maar ondergronds blijft leven. In het voorjaar komt de plant dan weer naar boven. Moet je jouw herfstanemoon toch verplanten, bijvoorbeeld omdat de grond niet goed is of omdat de pot te klein is, doe het dan zo:

  • Pak een schep en een spitvork en vul een pot met potgrond. Zorg dat de nieuwe pot zeker 20% groter is dan de oude pot. Als jouw herfstanemoon nog niet in een pot stond, kies dan voor een pot waarvan de diameter ongeveer gelijk staat aan de lengte van de plant bovengronds.
  • Plant de anemoon voorzichtig in de pot en geef deze daarna even rust om zich in de grond te vestigen.

Wanneer moet je een Herfstanemoon snoeien?

Doordat de herfstanemoon vaak wat woekert zul je om de moederplant soms kleinere herfstanemoontjes tegenkomen. Als deze ongeveer 5 cm boven de grond uitsteken kun je deze van de moederplant afsnoeien met een snoeischaar. snoei ze zo laag mogelijk af, en stop ze daarna in kleine stekpotjes. Deze babyplantjes zullen zo tot hele nieuwe herfstanemonen uitgroeien.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.