Helpende hand voor vogels in de tuin

20 maart is het weer zover en we voelen de lentekriebels al opkomen; het voorjaar staat voor de deur! Na de koude wintermaanden kunnen we de eerste zonnestralen weer bijna voelen. Een leuke bijkomstigheid is dat de vogels weer tevoorschijn komen. Ook in de lente is het belangrijk om vogels te voeren. Dit is de tijd waarin ze gaan broeden en daar is veel energie voor nodig.

 

Het nut van vogels bijvoeren

De lentekriebels kennen we allemaal, je voelt je blij, wil graag naar buiten gaan en het zien van vogels en ander wild leven maakt je vrolijk. Omdat de vogels gaan paren, eieren leggen, broeden en de jongen grootbrengen hebben ze veel behoefte aan eiwitten en calcium. Deze voedingsstoffen halen ze uit insecten, maar die worden steeds moeilijker te vinden. Steden halen steeds meer bos weg en er wordt veel geasfalteerd. Maar wij kunnen de vogels helpen. Koop of maak bijvoorbeeld een vetpot met gedroogde insecten en zaadjes erin.

 

Aandachtspunten bij het kopen van vogelvoer 

Niet al het eten wat mensen goed kunnen verteren, is goed voor vogels. Daarom zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Vogels kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen:

  • Witmeel
  • Melk
  • Zoute producten
  • Margarine en vloeibare olie

Deze producten zijn niet goed voor het metabolisme van de vogels en zijn daarmee schadelijk voor de gezondheid. Daarbij wordt er veel vogelvoer verkocht in netjes. Probeer deze alleen te vermijden. De vogels kunnen verstrikt raken in de draden; kies dan eerder voor een pot waar ze ook weer goed uit kunnen komen, of doe het eten in een vogelhuisje.

 

Vogelvriendelijke tuin in het voorjaar

In het voorjaar wordt het voor ons, mensen, natuurlijk weer lekker om in de tuin te gaan zitten, en hoe leuk is het als je dan kunt zien welke dieren jouw tuin allemaal aantrekt? Maak jouw tuin vogelvriendelijk en zie hoe er niet alleen vogels op af komen, maar ook ander wild zoals egels, vlinders en verschillende insecten. Door gras aan te leggen en tegels zo veel mogelijk te mijden komt je tuin vanzelf tot leven. De natuurlijke kringloop start, en jij hoeft alleen nog maar toe te kijken.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.