DIY-projecten om je tuin of balkon op te fleuren

In de zomer krijgt iedereen zin om weer wat moois van de tuin te maken. Je kunt ervoor kiezen om er een rustgevende oase van te maken, meer functionaliteit toe te voegen of je tuin iets persoonlijker te maken. Met DIY-projecten ligt dit allemaal binnen handbereik en het grootste voordeel is dat je geen enorme investering hoeft te doen. De meeste materialen heb je vaak al in huis of kun je voor weinig geld ergens op de kop tikken. Hieronder vind je vier projecten die je ook zonder ervaring gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Verticale tuin van pallets

Met een verticale tuin bespaar je enorm veel ruimte, terwijl je juist super veel groen creëert. De planten hangen verticaal, waardoor ze samen een soort muur vormen. Erg handig wanneer je tuin niet zo groot is of als je alleen een balkon hebt. Gebruik heel simpel houten pallets, die je vaak voor een prikje kunt overnemen en soms zelfs gratis kunt ophalen. Je begint altijd met het schuren van de pallets, zodat je er veiliger mee kunt werken. Als je ervoor kiest om de pallet helemaal vol te hangen met planten, dan kun je hem naturel laten, anders verf je de pallet in een door jou gewenste kleur. Kies voor planten die snel groeien, zodat jouw verticale tuin zo snel mogelijk helemaal bedekt is. Jouw nieuwe verticale tuin is enorm goed voor de vergroening van je omgeving.

DIY-bloempotten van keramiek

Keramische bloempotten geven jouw tuin of buitenruimte een stijlvolle uitstraling. In tweedehands winkels of bij rommelmarkten kun je vaak voor een zacht prijsje wel een aantal potten vinden. Als er in de winkel een aanbieding is, kun je soms ook vrij goedkoop nieuwe potten vinden. Maar het is altijd duurzamer om voor de tweedehands optie te kiezen. Als de potten niet geheel naar jouw smaak zijn, kun je heel gemakkelijk secondelijm gebruiken om keramiek te lijmen. Plak bijvoorbeeld andere stukken keramiek op de keramische potten of lijm er decoratieve elementen op. Je kunt ook breuken en scheuren opvullen met secondelijm, zodat de potten weer helemaal waterdicht zijn.

Zelfgemaakte vogelvoederplaats

Dieren in je tuin maken alles nog gezelliger en een vogelvoederplaats is de perfecte manier om ze aan te trekken. Je hebt maar een paar simpele dingen nodig om een gezellige vogelvoederplaats te maken:

  • Houten plank
  • Schuurpapier
  • Secondelijm
  • Houten latjes
  • Plastic zeil
  • Nietmachine
  • Verf
  • Haak

Voor dit project begin je met het opschuren van de houten plank. Vervolgens kun je opnieuw secondelijm gebruiken om de houten latjes aan de buitenkant te plakken als opstaande randen. Plaats aan de binnenkant wat plastic zeil om ervoor te zorgen dat het vogelvoer er niet uit kan vallen. Bevestig tot slot een haak aan de bovenkant zodat je de voederbak op kunt hangen. De buitenkant van de voederbak kun je schilderen, zodat hij bij de rest van je tuin past.

Tuinpad van hergebruikte materialen

Grote tuinen hebben veel baat bij een pad, omdat je zo weer wat nieuwe plekken in je tuin kunt ontdekken. Een pad hoeft namelijk niet altijd een bestemming te hebben, je kunt er ook voor kiezen om een paadje aan te leggen dat langs je planten en bloemen loopt. Voor een tuinpad kun je oude tegels en bakstenen gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je project voordelig en duurzaam blijft. Graaf een diepe geul in een patroon, vul deze met een laagje geel zand en leg vervolgens de tegels en stenen. Vul de openingen tussen de materialen ook met geel zand, zodat het pad stabiel blijft. Een tuinpad van hergebruikte materialen zal je tuin een unieke uitstraling geven.

Begin nu met het verfraaien van je tuin

Met een DIY-project kun je je tuin verfraaien op een manier die helemaal aansluit bij jouw stijl en niet te veel geld kost. Deze projecten zijn gemakkelijk om mee te beginnen en zullen je het vertrouwen geven om in de toekomst misschien aan grotere DIY-projecten te beginnen. Je begint met een eenvoudige vogelvoederplaats en voor je het weet heb je zelf een mooie buitenbar gebouwd!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.