Ga nou eens écht de natuur in (met kinderen vooral)

Natuurlijk is het leuk om met kinderen naar een pretpark te gaan. Kinderrugzak mee en hup die achtbaan in. Wie kinderen een leerzamer uitje wil bieden, gaat de natuur in. Saai? Allerminst. En er is enorm veel aanbod.

Kinderen tot een jaar 10 halen hun hart eraan op; ronddolen in het bos. De IVN organiseert regelmatig van deze tochten. Ze duren zo’n twee uur. In die tijd krijgen alle zintuigen een boost want kinderen gaan niet alleen kijken wat er in het bos te zien is, maar ook voelen, luisteren en ruiken. Het is een grote ontdekkingstocht. 

Kinderen gaan bomensoep maken 

Zo organiseerde een locale afdeling van de IVN vorig jaar een boomschorsspeurtocht. Tijdens die tocht worden allerlei dingen uit de natuur verzameld waar uiteindelijk bomensoep van wordt gebrouwen. Als de soep langzaam kookt, vertelt een gids een verhaal. Of hij daarvoor een boek pakt of uit zijn laptoptas een tablet, maakt niet uit. Spannend is het. En daarna is de soep natuurlijk gaar en kan er gegeten worden. 

De IVN natuureducatie is er overigens niet alleen voor kinderen. De club organiseert voor jong en oud alle mogelijke activiteiten en cursussen door het hele land. Voor komende herfst staan er introductie-cursussen paddenstoelen in Elsloo gepland, een natuurgistenopleiding in Zuid-Kennemerland en De Maasdorpen en een groencursus in Apeldoorn. Om maar een greep uit het enorme aanbod te noemen.

Groene Woudloper

Diploma ‘Groene Woudloper’, dat wil je toch

We lichten er eentje voor kinderen uit, de cursus: Op zoek naar Groene woud Lopers in Best. Kinderen van 9 tot 12 jaar worden door een gids wegwijs gemaakt in de natuur en er wordt verteld over wat de natuur te bieden heeft. Kipling rugzak op en wandelen maar. De onderwerpen gaan over planten, sporen, duurzaamheid en water en vogels. Zes woensdagmiddagen lang. Wie ze alle woensdagmiddagen meedoet ontvangt het Groene Woudloper Diploma. 

Vogels spotten blijft een hit

Ook Natuurmonumenten en de Vogelbescherming bieden veel excursies en andere activiteiten aan. En of het nu nog altijd met het (inmiddels verdwenen) televisie-programma De Baardmannetjes te maken heeft, maar het ‘vogels spotten’ lijkt nog altijd een hit. Volgens de Vogelbescherming biedt het zowel spanning als ontspanning. 

Je hebt er volgens de organisatie eigenlijk niets voor nodig. “Met open oren en ogen kom je al een heel eind”, schrijven ze op hun site. Met een verrekijker wordt het wel leuker. En een vogelgids kan handig zijn om vogels te gaan herkennen. 

Wadden- of Tuinvogel app maakt het makkelijker

Inmiddels is er zelfs een app ontwikkeld voor wie specifiek alle vogels van het Waddengebied wil spotten. Kwestie van kleur, silhouet en/of de grootte van de vogel intypen en je weet met welke je te maken hebt.  Houd je het liever bij je eigen tuin dan is de Tuinvogel-app een aanrader.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.