Eetbare Bloemen|Top 10 Eetbare Bloemen

Wat zijn eetbare bloemen? Al jaren lang is het gebruik van eetbare bloemen erg populair in verschillende keukens en restaurants. Dat is ook niet zo gek, aangezien bloemen er prachtig uitzien, een unieke smaak toevoegen en soms zelfs als ware delicatessen beschouwd worden. Ben jij benieuwd naar welke bloemen je kunt eten en waar je deze eetbare bloemen, (tuin)kruiden en zaden voor kunt gebruiken? Lees dan zeker verder!

Welke bloemen kun je eten?

De bloemen die eetbaar zijn lopen sterk uitéén en er zijn er veel van. Ze hebben stuk voor stuk verschillende smaken en vormen en zijn dus voor verschillende gerechten en doeleinden geschikt. Bekijk hier de top 10 eetbare bloemen! Hoe zien deze eetbare bloemen eruit, hoe smaken ze en waar kan je deze eetbare bloemen eigenlijk kopen? Je leest het hier allemaal! Tip: voordat je eetbare bloemen plukt is het raadzaam ze even snel schoon te maken met een plantenspuit. Zo krijg je het vuil eraf zonder ze te beschadigen.

Eetbare bloemen

1.      Courgettebloemen

Courgettebloemen worden als ware delicatesse beschouwd en daarom zijn ze ook erg populair. Er worden verschillende gerechten gemaakt van courgettebloemen. Ze smaken licht bitter en ze zijn krokant. Vul ze, frituur ze of doe ze in de oven! De mogelijkheden zijn eindeloos. Tip: kies voor mannelijke courgettebloemen, aangezien deze vaak nét even groter worden. Deze herken je aan de steel waaraan ze vastzitten; vrouwelijke bloemen vormen zich namelijk op een nieuwe courgette.

2.      Viooltjes

Viooltjes zien er prachtig uit, en dat is meestal ook waar ze voor gebruikt worden in gerechten. Ze smaken erg mild en worden daarom vaak gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Viooltjes kun je gemakkelijk zelf zaaien of planten en ze bestaan in veel verschillende kleuren en afmetingen. Doe dit bijvoorbeeld in stekpotjes, zodat je gemakkelijk bij de kleine bloemetjes kan. Vergeet hierbij niet goede potgrond toe te voegen.

3.      Bieslookbloemen

Bieslookbloemen hebben een prachtige lichtpaarse kleur en een smaak die nog pittiger en voller is dan de rest van de plant. De bloemen zijn dus perfect voor allerlei hartige gerechten, maar gebruik er niet teveel van. Bloemen van bieslook zijn gemakkelijk te verkrijgen door bieslook te verbouwen en daar de bloemen vanaf te knippen met een snoeischaar. Doe dit buiten in jouw moestuin of binnen in een pot; de mogelijkheden zijn eindeloos!

4.      Oost-Indische Kers

Oost-Indische Kers is een grote favoriet onder de eetbare bloemen. Dit komt door de smaak (licht pittig, enigszins vergelijkbaar met die van radijsjes) maar ook door de mooie kleuren. Die variëren van rood naar oranje-geel met wat donkere accenten. De Oost-Indische kers is overigens een geheel eetbare plant en is zeer geschikt om verwerkt te worden in salades en allerlei andere hartige hapjes. Oost-Indische kers houdt allerlei ongedierte bij de rest van jouw tuinplanten weg en is in bijna elk tuincentrum wel te vinden. Bemest de plant goed.

5.      Dropplanten

De dropplant kan vanwege de drop/anijsachtige smaak van de bloemetjes en de bladeren voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Eén van de bekendste gebruiksdoeleinden van dropplant is thee, maar je kan bijvoorbeeld ook de bloemetjes door de salade mengen.

Voor het gebruiken van de bladeren en de bloemen van de dropplant moet je deze natuurlijk eerst oogsten. Dat doe je simpelweg door ze te plukken. Pluk de jongste blaadjes en bloempjes en doe dit zo kort mogelijk voordat je ze wil gaan gebruiken. Zorg dat je genoeg bloemen en bladeren overlaat, zodat de plant nog goed kan functioneren. Hierna kun je er thee van zetten.

6.      Klaprozen

Klaprozen of Papavers staan allereerst bekend om een waslijst aan geneeskrachtige eigenschappen, maar zijn ook nog eens heerlijk om te eten! Ze kunnen bijvoorbeeld goed in de salade. Verzamel de bloemblaadjes in de lente en het begin van de zomer.

7.      Rozen

Rozen worden al eeuwenlang gegeten en zijn een onmisbaar ingrediënt in de Perzische keuken. Er kan bijvoorbeeld rozenthee van worden gemaakt en zeker de rode, geurende bladeren smaken heerlijk zoet. Voor desserts zijn rozen daarom het meest geschikt. Kies uiteraard voor rozenbladeren die niet bespoten zijn; uit eigen tuin is perfect, uit een boeket is af te raden.

8.      Afrikaantjes

Er zijn twee soorten afrikaantjes die allebei eetbaar zijn! Dat zijn de Orange-gem en de Lemon-gem varianten. Ze heten zo omdat ze allebei naar de vrucht waarnaar ze zijn genoemd ruiken en smaken en bovendien ook nog dezelfde kleur hebben. De blaadjes zijn klein, bladvormig en dus perfecte garnering op zoete gerechten. Maak bijvoorbeeld een eetbare bloemen taart!

9.      Paardenbloemen

Paardenbloemen zijn ongelooflijk makkelijk te vinden- in elk grasveld bij jou in de buurt vind je er wel een paar! Je krijgt ze makkelijk uit de grond met een spitvork. Haal ze wel van schone plekken. Paardenbloemen zijn eetbaar en ook nog eens heel gezond! De vrolijk gele blaadjes zitten vol mineralen en vitaminen en zouden dus niet misstaan in een salade. Paardenbloemen smaken wel wat bitter, maar dit kan makkelijk verholpen worden door ze even te bakken, wokken of frituren.

10.  Komkommerkruid

Als voedsel wordt komkommerkruid vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes gegeten. Let op: geniet van komkommerkruid met mate! De eetbare plant bevat namelijk lage doses kankerverwekkende stoffen die ook nog eens giftig kunnen zijn voor de lever. Doe dus rustig aan en eet komkommerkruid niet te vaak.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.