Een groene tuin: de sleutel tot gezond ouder worden?

Dat de natuur de gezondheid en het welzijn positief beïnvloedt is bekend, maar nu blijkt dat zelfs een tuin al op een belangrijke manier bijdraagt. Zo hebben tuinbezitters (ongeacht de hoeveelheid groen) minder kans op hartziekten, beroertes en artrose. Wie een (groene) tuin bezit kan er daarom goed aan doen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Nivel voerden onderzoek uit onder ruim 800.000 mensen die binnen een bebouwde kom wonen. Zij ontdekten dat het hebben van een tuin belangrijke voordelen heeft voor de gezondheid. Ook als er geen tot weinig groen in de tuin staat. Mensen met 50 tot 120 m2 tuingroen ervaren de meeste gezondheidsvoordelen ten opzichte van mensen zonder tuin. Maar liefst 17 van de 21 onderzochte aandoeningen komen minder vaak voor. Hieronder vallen ook aandoeningen aan de luchtwegen en de darmen en ziektes zoals kanker en diabetes.

Langer thuis wonen

Als het ouder worden ervoor zorgt dat dagelijkse handelingen steeds moeilijker worden, kan het voor de hand liggend zijn om te verhuizen naar een kleinere, gelijkvloerse woning. Vaak gaat het dan om tuinloze appartementen. Het kan daarom belangrijk zijn om de huidige woning zo aan te passen dat bewoning ook op oudere leeftijd en mét gezondheidsproblemen mogelijk is. Dit kan relatief makkelijk, door bijvoorbeeld het installeren van een traplift.

Tuinieren ook belangrijk

Eerder Australisch onderzoek toont ook aan dat tuinieren een positieve invloed heeft op zowel het psychische als het fysieke welbevinden. Op latere leeftijd kan het tuinieren zo aangepast worden dat het ook met beperkingen mogelijk blijft. Door bijvoorbeeld verhoogde tuinbakken en ergonomisch gereedschap. Eventuele tuintrappen kunnen voorzien worden van een buitentraplift. Ook goede verlichting en brede tuinpaden dragen bij aan de veiligheid in de tuin.

Omgevingsgroen niet hetzelfde

Uit het onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Nivel blijkt vooral dat veel groen in de eigen tuin een positieve invloed. Groen in de omgeving heeft niet hetzelfde effect. Er kunnen zelfs vaker minder gunstige verbanden gezien worden. Verhuizen naar een appartement in een groene omgeving compenseert daarom niet voor het verlies van de positieve effecten van de tuin. Wie nu een tuin heeft en thuis kan blijven wonen doet er dan ook goed aan dit zo lang mogelijk vol te houden.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.