Dropplant

De dropplant of anijsnetel is een langbloeiende en matig winterharde plant die prachtige kleine paarse bloemetjes draagt van juli tot en met augustus. De dropplant valt onder de Agastache-familie en er bestaan veel verschillende rassen en varianten van. De dropplant dankt zijn naam uiteraard aan de smaak van de bloemen en de bladeren. Die is anijsachtig en heeft soms een drop-, munt-, of chocoladeachtige bijsmaak, afhankelijk van het ras. Kies daarom het juiste ras voor jou. De bloemen van de dropplant lokken veel bestuivers.

Een populair ras dropplant is de agastache blue fortune. Deze soort is waarschijnlijk de meest voorkomende soort dropplant en is populair vanwege de felgekleurde bloemen.

Wanneer moet je de dropplant zaaien?

De dropplant kun je het best in maart of april zaaien. Lees hierbij eerst de beschrijving van het zakje zaden, aangezien de aanbevolen periode hiervoor wat kan verschillen.

Dropplant

Wanneer moet je de dropplant snoeien?

Het snoeien van de dropplant gebeurt meestal in het voorjaar, aangezien ook in het najaar en vlak na de bloei de plant er vaak nog mooi uit blijft zien. Snoeien in het najaar wordt overigens bijna altijd afgeraden, omdat de plant dan moeilijker herstelt van de snoeiwonden.

In het voorjaar kan de plant tot 5 cm van de grond af gesnoeid worden. Hiervoor gebruik je natuurlijk een snoeischaar.

Wanneer moet je de dropplant verplanten?

Dropplanten kunnen tot wel 100 cm groot worden. Daarom is het beter om de plant zo snel mogelijk in de volle grond te plaatsen. Als je de dropplant in maart of april in kleine stekpotjes zaait, zullen na 1 tot 3 weken de eerste plantjes boven de grond komen. Eenmaal ontkiemd is het slim de plantjes naar een wat koelere plek te verplaatsen.

Begin mei, wanneer de kans op nachtvorst minimaal is, is meestal het juiste moment om de dropplantjes te verplanten naar de volle grond. Dit kun je het beste met een spitvork doen. Ze zouden nu ongeveer 10cm groot moeten zijn. Let in de eerste weken na het verplanten goed op eventuele slakken, want die zijn dol op jonge dropplantjes.

Dropplanten houden van luchtige, niet te natte grond. Ook genieten ze volop van de zon en willen ze dus zoveel mogelijk in het licht staan. Als je een dropplant in een pot houdt kun je de pot eens per week licht besproeien met een plantenspuit. Vul de pot op met potgrond en geef af en toe wat plantenvoeding.

Waar kun je de dropplant voor gebruiken?

De dropplant kan vanwege de smaak van de bloemetjes en de bladeren voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Eén van de bekendste gebruiksdoeleinden van dropplant is thee, maar je kan bijvoorbeeld ook de bloemetjes door de salade mengen.

Voor het gebruiken van de bladeren en de bloemen van de dropplant moet je deze natuurlijk eerst oogsten. Dat doe je simpelweg door ze te plukken. Pluk de jongste blaadjes en bloempjes en doe dit zo kort mogelijk voordat je ze wil gaan gebruiken. Zorg dat je genoeg bloemen en bladeren overlaat, zodat de plant nog goed kan functioneren. Hierna kun je er thee van zetten.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.