de waarde en voordelen van meerstammige bomen

Een boom brengt veel leven in je tuin en maakt iedere buitenruimte een stuk interessanter. In plaats van de gebruikelijke hoogstam boom - dus een boom met een rechte stam met daarboven een groene kroon - kun je ook meerstammige bomen aanplanten. Omdat deze lager blijft en vaak een mooie takstructuur heeft, heb je dan in no-time sfeer in je tuin.

Maak daarom kennis met de mooiste meerstammige bomen die ook voor kleinere tuinen beslist de moeite waard zijn.
 

Meerstammige bomen

Wat is precies een meerstammige boom?

Simpel gezegd;  een meerstammige boom ontspruit boven het maaiveld met meerdere stammen, doorgaans drie tot vijf. Daardoor krijgt hij een vaasvormige opbouw en de kroon is vaak wat breder en voller dan die van een gewone hoogstam boom. Het lijken net uit de kluiten gewassen struiken, alleen worden meerstam bomen beduidend groter en hun bladkroon begint vaak pas op 1 tot 2 meter van de grond.
 

Meerstammige bomen

Mooi als solitair

Omdat meerstammige bomen losjes en wat grillig groeien, past zo’n vorm perfect in een natuurlijke tuin. Maar ook in moderne ontwerpen misstaan ze niet, zeker bij kweekvormen waarbij de onderste takken helemaal vrij van blad worden gehouden. Je krijgt dan een prachtig zicht op de fraaie takstructuur en er valt zo goed onder de bladerkroon door te kijken. Bovendien kun je er zo nog van alles onder laten groeien. Een opgeknipte meerstam doet het dan ook erg goed als solitaire accentboom in een vaste plantenborder of een grote plantenbak.
 

Andere voordelen van meerstam bomen

Ook zijn meerstam bomen ontzettend goed inzetbaar voor de vergroening van de stad en jouw tuin. Ze ontwikkelen op jonge leeftijd namelijk al een vrij grote kroon en dus veel blad. En hoe meer groen een boom aan loof heeft, hoe hoger de milieuwaarde. Al dit bladgroen zet namelijk Co2 om in zuurstof en ook de insecten en vogels vinden hier hun schuilplaats en voedsel. Bovendien zorgt het grotere bladerdak meteen voor meer schaduw en verkoeling, dus is hij ook ideaal als terrasboom.
 

Meerstammige bomen met opvallende bloei

In de regel blijven meerstam bomen wat lager omdat ze hun energie eerder in hun breedtegroei steken dan hun hoogtegroei. Daardoor zijn ze ook prima geschikt als je een kleine tuin hebt of een boom op een groot dakterras wilt zetten. Onderstaande soorten bloeien ook nog eens prachtig: 

De magnolia is misschien wel een van de fraaiste meerstammige boomsoorten. Al bloeit hij eind maart/begin april maar kort, de grote bloemen zijn vrij spectaculair en de meeste soorten ruiken ook nog eens heerlijk. Aanraders zijn de Magnolia x soulangeana en de Magnolia kobus met roomwitte, paarsroze of gele bloemen. Of ga voor de wat kleiner blijvende, maar rijkbloeiende Magnolia ×loebneri 'Merrill'. 

Andere vroege bloeiers, waar bovendien ook de eerste bijen graag op af komen, zijn de Amelanchier (het krentenboompje) en de al in januari bloeiende gele Cornus mas. En ook mooi om aan te planten als solitair is de Cercis canadensis (Judasboom). Behalve dat in mei zijn helderpaarse bundels bloemen op de kale takken flink in het oog springen, heeft hij ook grote hartvormige bladeren en in de herfst en winter decoratieve peulen. Dit is ook nog eens een geweldige toekomstboom omdat hij erg goed tegen de droogte kan.

Vervolgens steelt in warme zomers een meerstammige Koelreuteria paniculata beslist de show. Tegen een achtergrond van grijsbruine stammen bloeien dan tal van gele bloemetjes in uitbundige, pluimachtige bundels. In die periode is ook de Styrax japonicus bijzonder sierlijk door zijn sterk geurende, klokvormige witte bloemen. En ook de bijenboom, de Tetradium daniellii, is wat dat betreft een enorme bijentrekker. Met deze boom haal je bovendien een hele vlotte groeier in je tuin en hij bloeit met schermvormige, geelwitte bloemen.

Een van de weinige bomen die juist laat in het jaar zijn bloemen ontvouwt, is de is de Heptacodium miconioides, ofwel de Zevenzonenboom. Van nature groeit hij struikvormig en in september verschijnen er tussen het wat langwerpige groene blad kransjes van fijne witte bloemetjes. Die late bloei maakt hem een waardevolle voedselbron voor allerlei insecten. Ook daarna blijft de boom erg decoratief, want de uitgebloeide kelkjes kleuren dan roodpaars.

Bovenstaande bomen trakteren je ook nog eens op een fantastische herfstkleur. Ben je daar fan van, dan is de vroeg uitlopende Parrottia persica met zijn intens rode herfstblad ook absoluut een aanrader.

 

Meerstammige bomen kopen  

Meerstammige bomen zijn door hun unieke takkenstructuur ware kunstwerkjes en er zijn er geen twee hetzelfde. Ga je een meerstam kopen, dan wordt de afmeting van de boom uitgedrukt in de hoogte, met vaak een marge van 25 tot 50 cm. Dat een boom is opgeknipt, dus met de stammen onderaan vrij gemaakt van blad, staat er vaak bij. Natuurlijk is het het mooist als je zo’n boom op een kwekerij zelf kunt uitzoeken, maar bestel je een exemplaar online, dan kun je de leverancier gerust vragen naar de beschikbare maten en te leveren vormen. Soms sturen ze ook een kosteloos een foto van wat ze aan meerstammige bomen hebben staan. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.