Courgette kweken

Als je een beginnend tuinier bent en je wilt groenten kweken met een grote kans van slagen, dan is courgette kweken misschien wel je beste optie. Een courgette kun je makkelijk in de tuin of in een moestuinbak kweken en het kost je niet eens veel tijd! Groot voordeel is dat de courgette snel en makkelijk groeit. Ideaal voor amateurkwekers zonder groene vingers. Met deze tips lees je precies hoe je een courgette kweken kunt en wat je er na de oogst mee kunt doen!

 

Courgette kweken in de tuin en courgette planten balkon

Een courgette kweken is een hartstikke goed idee, of je dit nou in de tuin of op het balkon wilt doen. Wel moet je erop letten dat de plant groot kan worden, maar daar heb je sinds kort ook kleinere soorten voor! Dan koop je de zaden die speciaal geschikt zijn voor op het balkon. Laat deze zaden eerst een uurtje in het water weken voordat je de courgette planten gaat. Je begint binnen, na IJsheiligen verplaats je de plant naar buiten. Volg de volgende stappen om de courgette te kweken:

  1. Druk een zaad van de courgette in een klein bakje en dek dit af met aluminiumfolie.
  2. Over dit potje plaats je een donkere theedoek en leg dit allemaal dan op de vensterbank.
  3. Binnen een week komen de eerste kiemen al tevoorschijn, dan kun je de folie en de theedoek eraf halen.
  4. Na IJsheiligen verplaats je het gegroeide plantje naar buiten.
  5. Zorg voor genoeg compost en houdt de planten goed vochtig.

Courgetten

Courgette bewaren na de oogst

Eind juli is de tijd dat je de courgette ongeveer kunt oogsten. Het beste kun je de courgettes oogsten wanneer deze nog aan de kleine kant zijn, deze smaken uit eigen tuin het lekkerste. Je kunt blijven oogsten totdat het weer slechter begint te worden en het begint te vriezen. Hoelang courgette bewaren? Een courgette bewaren kun je doen totdat deze verkleurd. Een courgette bewaren kun je het beste buiten de koelkast doen. Doe dit wel met een ruime afstand van tomaten, bananen, peren of appels. Als je de courgette dicht bij deze vruchten bewaard, bederft de courgette op een hoger tempo. Een courgette invriezen kan, maar is niet ideaal. Als je de courgette namelijk invriest, dan verliest de courgette smaak en worden deze slapper dan normaal. Je kunt de courgette in stukje snijden en dit in invriezen. Courgettes van de courgetteplant kun je dus gemakkelijk invriezen, maar je kunt de courgette uit de vriezer het beste verwerken in warme gerechten. Dit zorgt ervoor dat je niet direct proeft dat de courgette ingevroren is geweest.

Hoe gezond is courgette?

Courgette is een groente die vol zit met vitamine C, wij hebben vitamine C nodig om een goed immuunsysteem te hebben en niet ziek te worden! Het is dus hartstikke gezond om courgettes te eten, zo wordt je minder snel verkouden en blijf je gezonder. Naast dat courgettes je immuunsysteem versterken, dragen ze ook bij aan een gezond hart en vaatstelsel. Genoeg redenen dus om courgette te kweken en daarna heerlijk op te eten.

Gele courgette

Gele courgette

Naast de reguliere groene courgette, bestaat er natuurlijk ook de gele courgette. De gele courgette is wellicht wat minder bekend, maar net zo lekker en nog kleurrijker! De gele courgette smaakt precies hetzelfde als zijn groene broer, maar brengt nog meer kleur in gerechten. Als je de volgende stappen volgt heb je binnen de kortste keren een heerlijk gele courgette maaltijd op je bord.

Wat heb je nodig?

  • 1 gele courgette
  • 4 wraps
  • 1 gele paprika
  • 225 gram rundergehakt
  • Tijm
  • Peper
  • Zout
  • 1,5 ui

Hoe maak je dit lekkere gele courgette recept?

  • Snijd de paprika en courgette in lange repen die dun zijn.
  • Doe de ui in de pan en fruit dit. Rul het gehakt en voeg hier peper en zout aan toe.
  • Maak de wraps warm in een koekenpan.
  • Doe de courgette en paprika in een wokpan en wok dit totdat de groenten iets zachter geworden is.
  • Doe de paprika en gele courgette bij het gehakt en vul de wraps hiermee.

Eet smakelijk en geniet van het kweken van de courgette!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.