Bedekking in je tuin: welke kies je?

Bij het inrichten van je tuin kom je voor een paar lastige keuzes te staan. De belangrijkste beslissing is misschien wel voor welke bedekking je kiest. Ga je voor gras of steen? Of misschien wel voor allebei? 

Gras

Veel mensen vinden een tuin niet compleet zonder gras vanwege de frisse en fleurige uitstraling. De hamvraag is dan: kies je voor natuurgras of kunstgras? Beide hebben voor- en nadelen. 

Natuurgras genoot lang onder veel mensen de voorkeur. En hoewel kunstgras zich door de jaren heen enorm heeft doorontwikkeld en er tegenwoordig zeer natuurlijk uitziet, zitten er nog steeds voordelen aan echt gras. Allereerst voelt en ruikt het nog steeds een stuk beter. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je schaafwonden oploopt bij vallen, wat vooral een pluspunt is als je kinderen hebt. En er kan weinig op tegen de geur van versgemaaid gras. Daarnaast is het veel voordeliger in aanschaf en beter voor het milieu dan kunstgras. 

Een grasmat moet wel regelmatig worden bijgehouden. Zo moet je het maaien, bemesten, besproeien en het onkruid verwijderen. In de zomer heb je er meestal wekelijks werk aan. Sommige mensen vinden werk in de tuin juist ontspannend, dus dan kan het een voordeel zijn. Maar voor de meeste mensen zal het eerder een groot nadeel zijn. Als je liever zo min mogelijk onderhoud wilt, is kunstgras de betere optie. Dit is namelijk nagenoeg onderhoudsvrij. Er zit wel een hoger prijskaartje aan, maar je hebt er ontzettend lang plezier van. Het is dus een waardevolle investering. Een ander groot voordeel is dat een gazon met kunstgras het hele jaar door mooi groen blijft. Ook heb je geen last van kale of verkleurde plekken. Voor mensen met hooikoorts is kunstgras ook een betere optie. Hierdoor kunnen je klachten sterk verminderen. 

Goed kunstgras is nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden, maar het het kan er nog steeds een beetje nep uitzien. Dit is vooral het geval als je in de lagere prijsklassen kijkt. Wil je kunstgras online bestellen, doe dan goed research. 

Tegels

Veel mensen kiezen voor tegels omdat dit nagenoeg geen onderhoud vergt. Het enige wat je er mogelijk aan moet doen, is het onkruid er tussenuit plukken. Het is makkelijk te belopen en je maakt er makkelijk een terrasje van. Bovendien zijn ze eenvoudig schoon te maken. Mocht je voor een strakke tuinrichting gaan, dan passen tegels daar heel goed bij. 

Tegels hebben vaak een redelijk saai imago (zeker de grijze variant), maar tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten te verkrijgen. Zo kun je kiezen uit betontegels, natuursteen en keramische tegels. Bovendien zijn er vele kleuren te verkrijgen en zorg je er met een tegel met een leuk patroon voor dat het er in ieder geval allesbehalve saai uitziet. Dat er zoveel verschillende soorten tegels zijn, houdt ook in dat er veel prijsklassen zijn. Daardoor zijn er voor ieder budget wel tegels te vinden. Natuurgras blijft doorgaans wel goedkoper in aanschaf. 

Toch krijg je met tegels nooit hetzelfde sfeer die gras heeft. Tuintegels zijn bovendien minder goed voor het milieu, omdat het ervoor zorgt dat het water de grond niet in kan. Daardoor stroomt het het riool in, maar dit kan  de hoeveelheid van een heftige regenbui helemaal niet aan. Dit is niet het geval bij gras, daarbij slokt het gazonHet gazon is een belangrijk onderdeel van elke tuin. het water op. Bovendien kunnen op plekken waar je tegels legt geen plantjes groeien. Tot slot zijn tegels niet het meest geschikt voor een gezin met kinderen. Een val op tegels kan namelijk behoorlijk pijn doen. Natuurgras is een stuk valvriendelijker.

Een combinatie van steen en gras

Je kunt natuurlijk altijd voor een combinatie kiezen, juist de afwisseling tussen steen en gras is leuk. Alleen gras is ook niet echt mogelijk, je ontkomt niet aan een paar tegels. Maar de laatste jaren zien we wel erg veel tegels en dat is best zonde, want een groene tuin heeft veel charme. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hoeft een onderhoudsarme tuin niet alleen uit tegels bestaan - mits je voor kunstgras kiest. Als je dan toch liever natuurgras wilt, zorgt het afwisselen met tegels er in ieder geval voor dat je er minder onderhoud aan hebt. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.