Appelboom snoeien

De appelboom (ook wel bekend als de Malus Domestica) moet gesnoeid worden voor het behoud van een goede gezondheid van de fruitboom. De appelboom blijft zo gezond en leeft langer. Het doel van het snoeien van een appelboom is het openhouden van de kroon. Zo wordt deze gelucht en vermindert de kans op rot. Appelbomen worden meestal in een kerstboom- of piramidevorm gesnoeid, omdat zo alle takken van de boom licht krijgen. Ook wordt de groei van de appels hiermee gestimuleerd. Appelbomen kunnen ook gehouden worden in een pot met goede potgrond, maar ook deze moeten 2 keer per jaar gesnoeid worden. Denk hier dus goed over na voordat je een appelboom gaat kopen.

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Er zijn verschillende geschikte momenten voor het snoeien van een appelboom. Wat het beste moment is ligt aan de leeftijd van de appelboom. Jonge appelbomen (dat wil zeggen 4 jaar of minder) kunnen het beste gesnoeid worden in het voorjaar, rond maart of april. Als een appelboom ouder is, snoei je deze nadat al het blad eraf is gevallen, dus vanaf december. Dit kan meestal tot maart. Snoeien dient niet gedaan te worden als er al nieuw blad begint te groeien. Ongeacht de leeftijd van de boom heeft deze ook een zomerse snoeibeurt nodig. Het snoeien in de zomer is bedoeld om de appelgroei te bevorderen.

Let op: snoeien tijdens vorst is ten zeerste af te raden. De snoeiwonden van de appelboom kunnen dan bevriezen en niet meer goed genezen. Snoei ook niet op hele regenachtige dagen, omdat een teveel aan vocht de snoeiwonden kwetsbaar maakt voor infecties.

Het gebruiken van een goede snoeischaar is belangrijk. Een botte snoeischaar zorgt namelijk voor gerafelde snoeiwonden, die veel minder goed genezen. Ook het gebruik van een spitvork en een aantal stekpotjes wordt aangeraden.

Hoe moet je een appelboom snoeien?

Aan een appelboom groeien verschillende soorten takken, en het is belangrijk enige kennis te hebben van deze takkensoorten alvorens te beginnen met snoeien. Aan een appelboom vind je 5 soorten takken:

 1. De stam: dit is het gedeelte van de appelboom dat loopt van de grond tot de eerste splitsing. De appelboom kan laagstam of hoogstam zijn, waarbij de lengte van de stam verschilt.
 2. Gesteltakken: dit zijn de eerste takken die je ziet. De stam splitst hierin en ze zitten altijd onderaan de kroon.
 3. Vruchthout: afsplitsingen van de gesteltakken.
 4. Verlengenis: kleinere takken aan het einde van de gesteltakken.
 5. Concurrent van verlengenis: lijken op verlengenissen, maar groeien vlak onder de verlengenissen.

Nu weet je meer van de takken van jouw appelboom. Aan de hand van deze informatie kun je beginnen met snoeien. Snoei altijd in de eerdergenoemde piramide- of kerstboomvorm. Hier lees je wat je allemaal weg mag knippen:

 • Alle concurrenten van verlengenissen zitten alleen maar in de weg. Snoei deze weg.
 • Wildopslag zijn scheuten die vanuit de wortels of de stam van de boom groeien. Ook deze zijn nutteloos en dienen weggesnoeid te worden.
 • Takken die stijl omhoog groeien.
 • Oud en afgedragen vruchthout.
 • Zieke delen van de boom.
 • Takken die elkaar in de weg zitten of tegen elkaar aanschuren. Snoei de minst nuttige van de twee weg, niet allebei.
 • Rughout: verticaal groeiende takken op het vruchthout.

Geef de boom mest en water als je klaar bent. Water geven kun je het beste doen met een plantenspuit.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.