7 tips voor meer veiligheid in uw eigen huis

Als u op vakantie gaat, moet u ervoor zorgen dat uw waardevolle spullen thuis veilig zijn. Een brandwerende geldkist beschermt niet alleen de waardevolle inhoud tegen inbrekers, maar ook in geval van een woningbrand terwijl u niet thuis bent.

Er zijn verschillende manieren om de veiligheid in elk huis te verhogen. Vooral oudere gebouwen hebben vaak onvoldoende bescherming rond deuren en ramen. Maar zelfs de buitenkant van de woning kan met weinig moeite worden ingericht om het inbrekers moeilijker te maken.

Een beveiligingssysteem installeren dat past bij uw eigen behoefte aan bescherming

Een nieuw bewakingssysteem voor huis en erf kan helpen om indringers tijdig op te sporen. Zo kunt u in geval van nood de nodige stappen ondernemen om de indringers te weren. Een bewakingscamera uitgerust met bewegingsdetectoren die eenvoudig de buitenverlichting inschakelt wanneer dat nodig is, is een goed idee. Een alarmsysteem mag alleen op uw eigen mobiele telefoon worden aangesloten, omdat er altijd vals alarm kan ontstaan. Als het alarm dan rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde meldkamer van politie of brandweer gaat, kan het alarm dat door het apparaat wordt geactiveerd erg duur zijn. Als de hulpdiensten onnodig worden ingeschakeld, moeten zij de operatie vaak zelf betalen. Ramen en deuren worden beschouwd als de belangrijkste ingang voor overvallers en moeten worden beveiligd.

Alle ramen en deuren in huis moeten stabiel en veilig zijn. Dit geldt zowel voor terrasdeuren die 's nachts op zwoele zomernachten openstaan als voor kelderramen of balkondeuren. Deskundigen op het gebied van de beveiliging van gebouwen adviseren om op alle toegangspunten extra sloten en grendels aan te brengen. Zo kunnen gekantelde dakramen worden vergrendeld, waardoor het raam niet kan worden bewogen.

Niettemin is een open raam in huis altijd gevaarlijk en kan het veel gemakkelijker worden ontgrendeld dan een raam dat op slot zit. Daarom moeten alle ramen in huis altijd gesloten zijn, vooral als u niet thuis bent. Er zijn verschillende beveiligingsmethoden voor toegangsdeuren, die meer geschikt zijn voor binnen en buiten.

De juiste verlichting voor meer veiligheid in huis

Zowel binnen als buiten kan goed ontworpen verlichting meer bescherming bieden tegen inbraak. Binnenshuis kan een timer helpen om activiteit in huis te simuleren wanneer u niet thuis bent. Speciale flikkerende lampen die een ingeschakelde televisie simuleren zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde handelaren. Een huis ziet er dan bewoond uit, wat inbrekers afschrikt. Maar ook in de woning kan nieuwe verlichting worden gebruikt om inbrekers af te schrikken.

Als een inbreker bang is ontdekt te worden, haakt hij vaak af en zoekt hij een makkelijkere manier om binnen te komen. Een bewakingscamera gaat heel goed samen met heldere buitenverlichting en stuurt onmiddellijk een bericht naar de mobiele telefoon van eventuele indringers. Maar een dummy camera kan ook een afschrikkend effect hebben op een mogelijke dief.

Verstop nooit sleutels in de buurt van het huis

Het is waar dat er in speciaalzaken gadgets verkrijgbaar zijn die als ideale sleutelverbergers kunnen worden beschouwd. In de praktijk zijn deze echter altijd interessant voor inbrekers. Ze kijken ook onder deurmatten, bij bloempotten of op andere typische plaatsen om een reservesleutel op te bergen. Voor meer beveiliging door tuinbeplanting kunt u hier alles lezen over tuinplanten. Een grote tuinhaag is veel moeilijker te overkomen dan een entree die slechts spaarzaam beplant is en ook niet door een hek beveiligd is. Een beplante tuin biedt echter niet alleen een betere bescherming tegen inbrekers, maar ook de voordelen van een natuurlijk privacyscherm en schaduw op warme zomerdagen.

Brandmelders en koolmonoxidemelders voor meer veiligheid in huis

Anders dan in veel andere Europese landen is het in Nederland niet verplicht om permanent een rookmelder te installeren. Deze kunnen echter levens redden in geval van nood en zouden ook zonder wettelijke verplichting zeker achteraf geïnstalleerd moeten worden. Slimme apparaten zorgen ook voor meer veiligheid bij afwezigheid van huis en melden eventuele incidenten onmiddellijk via de opgeslagen contactmogelijkheid. Een rook- of koolmonoxidemelder hoeft echter niet noodzakelijk over de mogelijkheid van een slimme verbinding met de thuisnetwerkcentrale te beschikken of naar een mobiele telefoon te kunnen zenden.

In ieder geval helpen deze nuttige apparaten om gewaarschuwd te worden in geval van brand of lekkage van giftige gassen. Ze worden niet geïnstalleerd in de badkamer of de keuken, omdat in deze woonruimtes anders vaker valse alarmen kunnen voorkomen. In gangen, slaapkamers en woonkamers zijn rookmelders echter een verstandige installatie voor meer veiligheid.

Stel een noodplan op en wees beter voorbereid in geval van schade

Als er eenmaal is ingebroken, kan het helpen om algemene sturing te geven als er tijdig een noodplan is opgesteld. Hierbij kan het hele gezin worden betrokken bij individuele voorbereidingen op een aanval van gewapende of ongewapende indringers. Zelfs kinderen hebben vaak interessante ideeën die in het noodplan kunnen worden verwerkt. Het beste is echter om dit te bespreken met andere gezinsleden die niet in het eigen huishouden wonen, zodat iedereen weet wat hij of zij in geval van nood moet doen. Ook als de inbrekers hebben gedreigd, moet de politie in ieder geval zo snel mogelijk worden ingelicht. Het beste is om de instructies aan de telefoon op te volgen.

Speciale aandacht moet altijd worden besteed als de inbrekers zich nog in de flat bevinden. In dat geval moet u altijd een hard geluid maken om de aandacht op u te vestigen. Bovendien mogen vluchtwegen niet worden geblokkeerd, omdat overvallers in huis vaak onbezonnen reageren. Een gewapende inbraak kan aanvankelijk lijken op een ongewapende aanval. Als de indringers dan echter geen snelle middelen hebben om te ontsnappen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Probeer in geen geval de inbrekers in huis te overmeesteren of ze met de eventuele buit tegen te houden totdat de politie ter plaatse is.

Preventieve maatregel in onveilige woonwijken: de verbanddoos

Voor de spannende tijd na een inbraak kunt u tijdig een EHBO-kit samenstellen. Als u deze thuis op een gemakkelijk bereikbare plaats bewaart, heeft u hem in geval van nood altijd bij de hand. Het kan enorm helpen als de EHBO-kit naast de noodzakelijke hulpmiddelen ook de contactgegevens van belangrijke verzorgers of buren bevat.

Na een inbraak kunnen slachtoffers psychologische hulp krijgen om beter met de stressvolle situatie om te gaan. Er zijn in Nederland een aantal instellingen die empathische slachtofferhulp bieden. Een kluis die stevig in de muur is verankerd kan de beste manier zijn om diefstal van waardevolle voorwerpen te voorkomen. Als hij ook nog brandveilig is, voelt u zich thuis veel beter beschermd, ook op vakantie in de zomerZorg dat je groene vrienden de hitte overleven en lees de praktische tips van Goodgardn van een optimale verzorging van je tuin!.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.