Zelf een treurwilg planten: zo pak je het aan

Een treurwilg is gemakkelijk te herkennen aan zijn hangende takken. Hoewel de naam wellicht niet zo aantrekkelijk klinkt, is deze wilgensoort toch ontzettend populair! De unieke treurvorm zorgt voor een magische uitstraling. Je ziet de boom terugkomen in de mooiste parken en op prachtige landgoederen. Maar gelukkig zijn er ook kleine treurwilgen verkrijgbaar die je gewoon in je eigen tuin kunt planten. Zie je dit wel zitten? Lees dan eerst de onderstaande tips door voor het planten van de wilg. Zo weet je zeker dat het op een goede plek staat en nog jaren mooi kan groeien.

Treurwilg

Let bij aankoop op de plantmaat

De treurwilg, oftewel de Salix sepulcralis Chrysocoma, is verkrijgbaar in diverse formaten. Denk voor aankoop goed na welk formaat het beste bij jouw tuin past. Hoe kleiner de stamomtrek, hoe minder hoog de boom zal worden. Het is mogelijk om de treurwilg zelf klein te houden door te snoeien, maar het is handiger om direct de juiste plantmaat te kiezen.

Plant de wilg binnen vijf dagen

Voor de conditie van de boom is het essentieel om het binnen vijf dagen na levering te planten. Zolang je de wilg nog boven de grond laat staan, laat je het plastic nog om de wortels ter bescherming. Zet de treurwilg daarnaast op een beschut plekje uit de wind en zon. Let er in de winter op dat het niet vriest.

Plaats de boom niet op een natte plek

Zet een boom nooit op een plek in de tuin waar het vrijwel altijd nat is. Als de grond te lang onder water staat, zullen de wortels van de boom gaan rotten. Dit overleeft de prachtige treurwilg niet.

Maak het gat groter dan de wortels

Heb je een mooie plek gevonden voor de treurwilg? Graaf dan een gat dat groter is dan het wortelgestel. Vul deze extra ruimte vervolgens op met vruchtbare grond. Plaats de wilg in het gat en zorg ervoor dat de wortels helemaal onder de grond staan, maar dat de stam zichtbaar blijft. Wanneer je de boom te diep plant, kan het bedekte gedeelte van de stam gaan rotten.

Maak gebruik van boompalen

Creëer een stevige basis met twee boompalen. Zet de wilg ertussen en maak het vast met een bevestigingsband.

Verstevig de grond met water

Druk de grond stevig aan en geef de boom na het planten flink wat water. Dit zorgt ervoor dat de grond goed aansluit op de wortels.

Veel succes met het planten van jouw eigen treurwilg!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.