Tuinmeubelen schoonmaken: zo is het in een handomdraai gebeurd

Of je nu wil of niet, ook het schoonmaken van je tuinmeubelen hoort erbij. Waarschijnlijk niet je favoriete klusje, maar als het eenmaal geklaard is kun je extra goed genieten van de zon in je tuin. En om het allemaal iets minder vervelend te maken geven wij je tips waardoor het schoonmaken van je tuinmeubelen zo is gebeurd.

Tuinmeubelen van hout schoonmaken

Houten tuinmeubelen kun je op verschillende manieren schoonmaken. Zo bestaan er allerlei schoonmaakmiddelen speciaal voor verschillende soorten meubels, maar als je het ons vraagt is de makkelijkste én goedkoopste manier: groene zeep. Dit schoonmaakmiddel werkt namelijk perfect en is mild waardoor je het hout niet aantast. Let wel op dat je een zachte borstel of spons gebruikt om te voorkomen dat je krassen maakt.

De meeste mensen maken overigens alleen hun tuinmeubelen in het voorjaar schoon, wanneer ze weer voor het eerst gebruikt worden. Toch kun je ze maar beter ook in de herfst, aan het eind van het seizoen schoonmaken. Zo blijven je meubels langer mooi én bespaar je je zelf moeite en energie bij de volgende schoonmaakbeurt.

Wel of geen hogedrukspuit?

Bij nieuwe tuinmeubelen kun je maar beter geen hogedrukspuit gebruiken. Daarmee kun je namelijk de natuurlijke waslaag er afspuiten, waardoor het meubel de beschermlaag en mooie kleur verliest. Zijn je meubelen al wat ouder, dan kun je prima de hogedrukspuit gebruiken.

Tuinmeubelen van kunststof

Is jouw tuinset van kunststof gemaakt, dan is schoonmaken over het algemeen een stuk makkelijker. Vaak kun je al met wat lauwwarm water en een doek of borstel gemakkelijk het meeste vuil wegkrijgen. Zitten de meubels onder het zand, dan kun je beter eerst de meubels afspuiten met de waterslang voor je gaat boenen. Zo voorkom je dat je krassen maakt.

Vervolgens kun je met een sopje aan de slag om het meubel blinkend schoon te krijgen. Ook hier kun je het beste te werk gaan met groene zeep en een zachte spons, of eventueel met speciale tuinmeubelreiniger.

Kussens schoonmaken

Tot slot moeten ook de tuinkussens op z’n tijd schoongemaakt worden. Het beste kun je deze natuurlijk op een droge plek opbergen wanneer je ze niet gebruikt, maar viezigheid kun je nou eenmaal niet voorkomen. Wanneer je geluk hebt zijn de hoezen van de kussens af te ritsen, zodat je ze gewoon in de wasmachine kunt wassen op het voorgeschreven programma of eventueel op de hand kunt wassen. Zijn ze niet afritsbaar, dan zul je de eventuele vlekken met de hand moeten verwijderen. Hoe je dit doet is geheel afhankelijk van de vleksoort én textielsoort. Let in ieder geval op met afwasmiddel, want vaak lijkt dit perfect te werken, maar trekt het daarna – door het plakkerige laagje – juist vuil aan!

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.