Tips voor een kindvriendelijke tuin

Vanwege de coronacrisis brengen we veel meer tijd in en om het huis door dan normaal. Aan de ene kant vervelend, maar je kan natuurlijk ook van een nood een deugd maken en eindelijk de tuin eens flink aanpakken! Vooral als je kinderen hebt is het erg fijn als ze af en toe even kunnen uitrazen in de tuin. Hier heb je natuurlijk wel een kindvriendelijke tuin voor nodig om te zorgen dat alles leuk en veilig blijft. Maar hoe maak je eigenlijk een kindvriendelijke tuin? Wij geven je alvast enkele tips.

Tip #1: Deel je tuin op in zones

Bij het ontwerpen van een kindvriendelijke tuin staat veiligheid voorop. Dit betekent echter niet dat je je hele tuin moet voorzien van rubberen tegels en dat er geen ruimte is voor stijlvolle beplanting. Je wil immers zelf ook gewoon kunnen genieten van je tuin! De truc is om de tuin op te delen in zones. Bijvoorbeeld één zone om te spelen, en één zone waarin je zelf kunt relaxen. In het speelgedeelte van de tuin is veiligheid een belangrijk aspect. In dit gedeelte is het dus verstandig om te kiezen voor een zachte ondergrond die enigszins mee veert als je kind ten val komt. Hierbij kan je denken aan rubberen tegels, maar ook gras is een veilige ondergrond waarop kinderen veilig kunnen spelen. Zorg ook voor voldoende attributen waarmee je kinderen kunnen spelen. Een schommel is altijd leuk, maar je kan ook een houten speelhuisje buiten neerzetten. Urenlang speelplezier gegarandeerd!

Tip 2#: Vermijd giftige planten

Mooie planten zijn onmisbaar in een fijne tuin. Denk er echter wel aan dat sommige plantensoorten giftig zijn. Ernstige vergiftigingen door planten komen in Nederland gelukkig weinig voor, maar kinderen steken nou eenmaal vaak dingen in hun mond en vooral kleine kleurige besjes hebben een grote aantrekkingskracht. Kijk dus goed na welke plantensoorten je al in de tuin hebt staan en kies alleen voor niet-giftige planten als je iets nieuws aanschaft.

Tip #3: Zorg voor een geschikte afscheiding

Als je aan een drukke weg woont wil je natuurlijk niet dat je kind zomaar de weg op kan rennen. Een goede erfafscheiding is dus een belangrijke voorwaarde voor een kindvriendelijke tuin. Hierbij kan je denken aan een schutting of een hekwerk, maar ook groene hagen vormen een degelijke afscheiding en geven je tuin meteen een mooie natuurlijke uitstraling! Een kindvriendelijke tuin hoeft dus helemaal niet kaal en saai te zijn. Met de juiste keuzes heb je straks een prachtige kindvriendelijke tuin waarin ook jij heerlijk kunt genieten.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.