Japanse duizendknoop

Hoe ziet een Japanse duizendknoop eruit? De Japanse duizendknoop, ook wel bekend als de Fallopia Japonica, is een plant die extreem snel groeit. De plant komt oorspronkelijk uit Japan en omliggende delen van Azië en maakt onderdeel uit van de duizendknoopfamilie.

De Japanse duizendknoop wortelt diep en produceert lange, holle stengels tot wel 3 meter lang. Hieraan vormen zich zijtakken met bladeren, vanuit de zogenaamde ‘knopen’ in de stengels. Dit zijn een soort splitsingspunten in de plant. De Japanse duizendknoop komt aan zijn naam door de grote hoeveelheden knopen in deze plant.

Hoe snel groeit een Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop heeft zich inmiddels over bijna de hele wereld verspreid en staat nu in de top 100 meest invasieve soorten ter wereld, volgens de IUCN. De Fallopia Japonica groeit het snelst, maar er bestaan een aantal minder woekerende soorten, zoals de Fallopia Japonica Compacta. Deze soort wordt weleens gebruikt als sierplant of bodembedekker.

De Fallopia Japonica groeit het liefst op voedzame, vochtige (pot)grond. De stengels van de plant zijn zo stevig dat ze door kleine kieren heen kunnen groeien en zelfs de stevigheid van beton, cement en andere veelgebruikte bouwmaterialen kunnen aantasten.

De Japanse duizendknoop sterft af in de winter, maar komt in het voorjaar meteen weer uit de grond. Vanaf dat moment groeit de plant extreem snel- soms wel tot 10cm per dag. Hierbij verdrijft de Japanse woekerplant ook andere planten.

Japonica

Hoe bestrijd je Japanse duizendknoop?

Japanse duizendknoop is door de diepe worteling, de enorme groeisnelheid en de sterke gezondheid van de plant lastig te bestrijden. In verschillende landen gelden daarom wetten rondom verspreiding van de plant en moeten bouwterreinen eerst helemaal fallopia-vrij worden gemaakt. Heb je zelf last van Japanse duizendknoop en ben je op zoek naar de beste bestrijdingsmethoden? Dan zijn hier een paar handige tips voor je! Let op: Het uitroeien van de Japanse duizendknoop kan lang duren en vergt daarom wel wat geduld.

  • Je kan allereerst proberen de plant uit te putten door herhaaldelijk te maaien of te snoeien met een snoeischaar. Maai of snoei laag bij de grond, en blijf dit en paar jaar volhouden. Op een gegeven moment gaat de Japanse duizendknoop dood. Maaien met een machinale maaier is af te raden, omdat dit de stengels kan verspreiden en je zo de plant onvrijwillig laat stekken. Verzamel al het maaiafval en verbrand het.
  • De plant uitgraven is een tweede optie. Pak een spitvork en graaf zo diep mogelijk. Trek de wortels van de plant uit de aarde en vergeet geen resten mee te nemen, aangezien die zo weer een nieuwe plant kunnen vormen. Verbrand de plantenresten.
  • Pas heel erg op met het bemesten van de grond, aangezien de Japanse duizendknoop hier onbedoeld van kan profiteren.
  • Welke dieren eten Japanse duizendknoop? Veel grote grazers lusten wel wat Fallopia! Laat deze dieren het werk voor jou opknappen.
  • De scheuten van Japanse Duizendknoop kunnen door mensen worden gegeten. Je maakt deze plant op dezelfde manier klaar als rabarber. Maak de scheuten schoon met een plantenspuit voordat je ze klaarmaakt. Bovendien schijnt Japanse duizendknoop geneeskrachtig te zijn.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.