Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Niet iedereen bezit groene vingers. Het onderhouden van een tuin is dan voor deze mensen ook geen favoriete taak. In dat geval kun je beter een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen. Door te kiezen voor een groot terras, makkelijke planten, kunstgras of zelfs een kunsthaag zul je veel extra tijd over hebben om in je tuin te kunnen genieten in plaats van bezig zijn met het onderhoud.

Bestrating en kunstgras als basis

Een onderhoudsvriendelijke tuin begint bij de basis. Door als basis te kiezen voor bestrating, kunstgras en een kunsthaag zorg je er al voor een stuk minder onderhoud. Kunstgras hoef je niet te maaien en een kunsthaag hoeft niet gesnoeid te worden.  Let bij het uitkiezen van bestrating op de soort steen die je kiest. Een tegel van graniet is zo hard en dicht dat er bijvoorbeeld geen algengroei op kan hechten. De tegels schrobben hoef je dan bijvoorbeeld niet te doen, wat het ook weer een stuk onderhoudsvriendelijker maakt. Voor welke tegel je ook kiest, het is belangrijk dat deze goed wordt gevoegd. Zo hebben ook mieren en onkruid geen kans.

Beplanting of niet?

Een tuin zonder planten voelt toch niet echt aan als een tuin. Dus ook groen mag in een onderhoudsvriendelijke tuin niet ontbreken. Er zijn genoeg planten die niet veel onderhoud nodig hebben. Zo is een bodembedekker, zoals de vrouwenmantel, een goed idee. Een bodembedekker in de tuin groeit breed uit en groeit redelijk dicht. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om er tussendoor te groeien. Ook kun je kiezen voor andere onderhoudsvriendelijke planten zoals bamboe, jasmijn en klimop. Dit zijn planten die weinig verzorging nodig hebben en bijvoorbeeld maar eens per jaar gesnoeid moeten worden. Verder hoeven ze alleen in droge periodes extra water te krijgen, maar kunnen ook goed tegen de droogte. Scheelt weer omkijken naar de planten!

Een boom in de tuin

Een andere makkelijk groen in de tuin is een boom. Als je een wat oudere en grotere boom koopt, heb je direct veel groen in de tuin en vult het de tuin ook goed op. Een volgroeide boom kan wel wat prijziger zijn, maar doet wel meteen veel voor je tuin. Hier kun je bijvoorbeeld ook een lekkere hangstoel aanhangen.  Een boom in de tuin heeft ook niet veel onderhoud nodig. Een boom plant je in de tuin en hoef je in veel gevallen niet meer naar om te kijken. Let hierbij wel op dat je een boom kiest die geen onderhoud nodig heeft. Een fruitboom vraagt bijvoorbeeld wel weer wat meer onderhoud. Verder hoeft een boom alleen eens in de zoveel jaar gesnoeid te worden, maar verder hoeft hij vaak geen extra water of meststoffen te krijgen. Veel groen, maar weinig onderhoud dus!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.