Cacaodoppen

Al jaren is het gebruiken van natuurlijke oplossingen tegen alledaagse tuinproblemen populair, vooral om zo beter te zorgen voor de natuur en het milieu. Één van deze handige natuurlijke oplossingen tegen veel problemen in de tuin zijn cacaodoppen. Dit zijn de hulzen die om cacaobonen zitten en die niet eetbaar zijn. Ze zijn donkerbruin, bol en hebben wat scherpe randen.

Gebruik van cacaodoppen

Cacaodoppen worden veelal gebruikt als bodembedekker. Hier zijn cacaodoppen om meerdere redenen erg geschikt voor. Bodembedekkers in tuinen zijn meestal bedoeld om onkruid onder de grond te houden. Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers, maar cacaodoppen zijn erg populair.

Strooi de cacaodoppen rond planten die de winter door moeten komen, extra voedingsstoffen nodig hebben of waar veel onkruid omheen groeit.

Wat kost een zak cacaodoppen ongeveer? 1 zak cacaodoppen zal ongeveer rond de 10 euro kosten.

Cacaodoppen bodembedekker

Voordelen van cacaodoppen

Cacaodoppen hebben vele voordelen, en zijn dan ook een zeer populaire soort bodembedekker. Dit zijn de belangrijkste voordelen van cacaodoppen op een rijtje gezet:

  • Cacaodoppen hebben een mooie donkerbruine kleur. Deze kleur past goed in veel tuinen en vloekt niet teveel.
  • Cacaodoppen geven veel voedingsstoffen af aan de bodem. Dit stimuleert de groei en bloei van je planten en gaan ook nog eens wortelrot tegen.
  • Cacaodoppen hebben een vochtregulerende werking. In droge tijden houden ze water vast en zorgen ze dat de grond niet te snel uitdroogt.
  • De geur en structuur van cacaodoppen schrikt ongedierte af. Zo zullen slakken er meestal niet meer overheen willen kruipen en woelen katten de aarde niet meer graag om.

Nadelen van cacaodoppen

Hoewel cacaodoppen vaak erg handig zijn en er veel voordelen aan kleven zitten er ook wat nadelen aan. Dit zijn de belangrijkste nadelen van cacaodoppen op een rijtje gezet:

  • Hondeneigenaren kunnen maar beter voorzichtig doen met het rondstrooien van cacaodoppen in de tuin. Soms komt het namelijk voor dat honden er eentje opeten en in cacaodoppen zit dezelfde stof als in cacao die het giftig maakt voor jouw trouwe viervoeter. Breng jouw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts als je vermoedt dat die een cacaodop heeft gegeten.
  • Cacaodoppen verweren relatief snel.
  • Droge cacaodoppen zijn erg licht en zullen op winderige dagen gemakkelijk door jouw tuin worden verspreid.
  • Cacaodoppen kunnen beschimmelen.
  • Cacaodoppen kosten relatief veel.
  • Cacaodoppen worden van regen nog weleens glad. Dit kan erg vervelend zijn als de cacaodoppen zijn gebruikt voor het aanleggen van een tuinpad.

Wat is beter: cacaodoppen vs. boomschors

Naast cacaodoppen zijn ook boomschors of houtsnippers een populaire bodembedekker. Dit materiaal gaat lang mee en is wat zwaarder, dus kan het niet wegwaaien. Bovendien is het meeste boomschors niet schadelijk voor honden. Boomschors kan echter ook beschimmelen, waardoor het zeker elke 2 jaar aangevuld moet worden. Qua prijs zullen boomschors en cacaodoppen niet zoveel van elkaar verschillen.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.