Bruine of witte pellets?

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld om een openhaard te plaatsen in de living. Het was in de tijd van de leefkuil en het bontje voor de openhaard. Ofschoon een open haard niet verboden is, wordt het wel ontmoedigd om te stoken met houtblokken.

Openhaard en houtkachel

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft één op de vijf huishoudens een openhaard of houtkachel. Veel mensen met luchtwegproblemen hebben last van de uitstoot door het fijnstof. Ofschoon 20 procent een hoog percentage is, het staat voor zo’n 1,5 miljoen haarden of kachels, worden veel hout gestookte voorzieningen niet of nauwelijks gebruikt. Dit geldt met name voor openhaarden.

Pelletkachel

Pelletkachel

Ofschoon pelletkachels ook fijnstof uitstoten worden deze kachels anders beoordeeld. Tot 2020 werd zelfs subsidie verstrekt bij aanschaf van een pelletkachel. De verbranding van pellets gebeurt geavanceerd dankzij een elektronisch systeem. Pellets bestaan uit onbewerkt en zuiver houtafval dat is samengeperst. De korrels zorgen voor een juiste verbranding.

Soorten pellets

Er zijn grote verschillen in het aanbod van pellets. Zo zijn er ‘gewone’ pellets, mengpellets, schorspellets en witte en bruine pellets. De gewone pellets zijn vervaardigd uit meerdere houtsoorten. Bij mengpellets wordt naast verschillende houtsoorten ook houtstof en schors toegevoegd. Schorspellets bestaan uit samengeperst schors. Schorspellets zijn in feite de goedkope pellets omdat ze een minder rendement leveren. De verbranding is een stuk korter.

Wit of bruin?

Een ander onderscheid voor pellets wordt met de kleur wit of bruin aangegeven. Het betreft een verschil in houtsoort. De witte pellets zijn vervaardigd uit dennen- of essenhout. Bruine pellets worden vervaardigd van diverse hardhout soorten eventueel gemixt met zachthout. Als het zuiver hout betreft zijn er geen grote kwaliteitsverschillen. Omdat bruine pellets een hogere warmteopbrengst hebben, zijn ze vooral geschikt als er een grote ruimte dient te worden verwarmd.

Een zuivere pellet soort zorgt altijd voor een efficiënte verbranding. Kwaliteit pellets hebben een EN+A1-label. Het geeft aan dat deze pellets de hoogste kwaliteit hebben. Het label wordt zowel op de witte als de bruine pellets gegeven.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.