Als je kind zelf sla oogst, lusten ze het misschien ook wel!

Kinderen vinden het heerlijk om met hun handen in de grond te wroeten. Daarom is samen tuinieren zo ontzettend leuk. Bovendien; zo komen ze erachter dat courgettes niet vanzelf in de winkel belanden en dat aardbeien eerst groen zijn. Een eigen lapje grond in de tuin, kan voor kinderen leerzaam zijn en ze hebben er enorme lol van. De sla is zomaar boven de grond en als ze het zelf hebben gezaaid en geoogst gaan ze het mogelijk ook nog eten. Ja sla! 

’s Avonds stonden de sperzieboontjes op tafel

Ik zelf ging vroeg met mijn rugzak op naar het landje van mijn opa. Daar stonden stokken en daarlangs groeiden boontjes. Ik mocht ze plukken en voelde me super voldaan na een paar uurtjes ‘werken op de tuin’. ’s Avonds stonden de sperzieboontjes op tafel, door mijn oma gekookt. Je kon me niet blijer krijgen. 

En passant plukte ik de volgende dag een bos bloemen voor mijn moeder, die ook op opa’s landje groeiden. En zo vloog de zomer voorbij. Wetende dat mijn opa daarna weer nieuwe zaadjes in de grond zou doen voor de volgende oogst. Dat proces was enorm leerzaam en een zomer later ging ik weer met mijn travelbags op vakantie bij opa en oma. En weer waren er boontjes, maar ook sla en wortelen. En weer plukte ik bloemen. 

Sla - goodgardn

Duurzaamheid is ook werken in de schooltuin

Wie geen ‘opa met tuin’ heeft, kan tegenwoordig als kind zijn hart ophalen aan de schooltuin. Daarmee voelen kinderen zich steeds beter deel uitmaken van de natuur. Juist nu ‘duurzaamheid’ ook een kernwaarde is in onze maatschappij, kan daar al een start mee worden gemaakt door te werken in de schooltuin. De bewustwording dat je goed voor de aarde moet zorgen en dat je daar dan ook nog een mooi resultaat uit haalt (lees: aardappeltjes uit de grond) is belangrijk. 

Natuurlessen anno 2019 kunnen voor een groot deel bestaan uit werken in een schooltuin. Niet alleen voor groep 7 en 8. Er kan al een begin worden gemaakt bij de kleuters. Met hun laarzen aan en kinderrugzak op, wandelend naar de veldjes waar in de voorjaarsvakantie gezaaid wordt. Ieder kind een naambordje erbij zodat ze duidelijk kunnen zien wat er uiteindelijk van dat zaaien komt. Mits je water geeft of in de gaten houdt hoeveel regen er valt en of dat genoeg is voor jouw plantjes. 

Een weekkalender in de klas kan de groei en de activiteiten laten zien. Immers; een paar weken later en je moet ineens onkruid wieden bijvoorbeeld. Werk aan de winkel voor de jonge tuinders! Er moet worden gewied. Een nieuw woord dat meteen in de praktijk betekenis krijgt. 

Al met al is dat enorm leerzaam en leuk. En als het eens regent zou het zomaar kunnen dat kinderen daar blij van worden. Nu weten ze immers dat hun geplante zaadjes zullen groeien. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.